duminică 14 iulie 2024

Vlad Pascu poate primi o pedeapsă mai mică decât Mario Iorgulescu

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Mario Iorgulescu și Vlad Pascu, doi tineri privilegiați, binecunoscuți în cercurile înstărite ale Bucureștiului, au condus sub influența substanțelor narcotice. Consecințele au fost dezastruoase, cu trei persoane pierzându-și viața în urma impactului cu vehiculele conduse de acești indivizi.

Primul individ care a provocat un accident mortal în timp ce se afla la volan a fost fiul lui Gino Iorgulescu, nimeni altcineva decât președintele Ligii Profesioniste de Fotbal.

Această tragedie a avut loc la data de 8 septembrie 2019. La acea vreme, Mario Iorgulescu, aflat sub influența cocainei și având o concentrație de alcool în sânge de 1,96 g/l, a decis să conducă un vehicul de lux Aston Martin, evaluat la 300.000 de euro, pe care îl primise ca dar de la tatăl său celebru. Incidentul s-a petrecut într-un context marcat de o criză de gelozie.

Tânărul a plecat din satul Gulia, dn județul Dâmbovița, comuna Tărtășești, pentru a ajunge în zona Herăstrău din București.
La intersecția dintre Șoseaua Chitilei și strada Teodor Neagoe, Iorgulescu jr. a trecut pe roșu, cu o viteză de 143 km/h.

Potrivit informațiilor furnizate de anchetatori, el a apăsat pedala de accelerație, ajungând la viteza de 162 km/h în momentul în care a depășit un alt vehicul care circula încet pe banda I. După aceasta, vehiculul pe care-l conducea s-a urcat cu partea stângă pe un spațiu verde.

Apoi, Mario Iorgulescu a încălcat regulile de circulație și a intrat pe contrasens, unde a avut o coliziune frontală la viteza de 143 km/h cu un autoturism de marcă Audi, condus de un bărbat în vârstă de 24 de ani. Ca urmare a impactului, acest șofer a pierit pe loc, lăsând doi copii orfani de tată.

După producerea accidentului, familia lui Iorgulescu a decis să-l transfere în Italia, unde a fost internat în mai multe clinici medicale. Cu toate că au fost emise mandate europene de arestare pe numele său, autoritățile judiciare italiene au respins extrădarea lui, argumentând că starea sa de sănătate mintală nu îi permite să participe la procesul penal desfășurat în România.

Mario Iorgulescu, care a fost judecat în absență pentru omor, a primit o condamnare în primă instanță de 15 ani și 8 luni de închisoare cu executare.

În data de 18 octombrie 2023, magistrații Curții de Apel București au redus durata pedepsei. Astfel, fiul șefului Ligii Profesioniste de Fotbal a primit o condamnare de 13 ani și 8 luni de închisoare. Această hotărâre a judecătorilor este definitivă și trebuie pusă în aplicare.

Vlad Pascu, fiul lui Miruna și Mihai Pascu, cei care dețin 714 proprietăți pe numele lor, a fost implicat într-un accident în care doi tineri au pierit în timp ce el conducea sub influența drogurilor.

Această tragedie a avut loc la data de 19 august 2023. Pascu jr. se afla la volanul unui autoturism de colecție, Mercedes SL450 decapotabil, când a intrat cu vehiculul într-un grup format din opt tineri în stațiunea 2 Mai, județul Constanța. Din păcate, două dintre aceste persoane, o tânără de 20 de ani pe nume Roberta și un băiat de 21 de ani numit Sebastian, au pierit în urma accidentului. De asemenea, alți trei tineri au fost răniți.

Expertiza a dezvăluit că Vlad Pascu consumase un amestec de substanțe interzise, incluzând mai mult de trei tipuri de droguri, în momentul în care conducea cu o viteză de peste 100 km/h înainte de a produce accidentul mortal.

Vlad Pascu a fost deferit justiției sub acuzația de ucidere din culpă.

Chiar și în ciuda faptului că a cauzat moartea a două persoane, Vlad Pascu are șanse semnificative de a primi o pedeapsă mai mică decât cea stabilită de instanță în cazul lui Mario Iorgulescu, care a fost implicat într-un accident mortal.

Acest aspect poate părea surprinzător, dat fiind asemănările dintre cele două cazuri și numărul mai mare de victime rezultat din accidentul provocat de Pascu jr. în comparație cu accidentul în care a fost implicat fiul lui Gino Iorgulescu. Pentru a înțelege această situație, avem răspunsul de la avocatul Mihai Rapcea, specialist în cauze penale.

„Modalitatea în care instanțele de judecată analizează cauze similare, dar cu încadrări juridice diferite (n.r. – omor în cazul lui Mario Iorgulescu și ucidere din culpă în cel al lui Vlad Pascu) ale faptelor comise de inculpați diferă în funcție de elementele concrete de fapt ale fiecărei spețe”, ne-a declarat Rapcea.

Potrivit avocatului, „deși în ambele cauze circumstanțele săvârșirii faptelor par să fie identice – ambii șoferi s-au urcat la volan sub influența unor substanțe care le-au afectat capacitatea de a conduce autovehicule, în ambele cazuri au fost morți – diferența dintre infracțiunea de omor și uciderea din culpă o constituie elementul subiectiv al infracțiunii, respectiv forma de vinovăție. Dacă în cazul omorului simplu se reține cu precădere existența intenției directe, în cazurile de ucidere din culpă elementul distinctiv în constituie lipsa intenției directe, fapta fiind săvârșită din culpă”.

„Culpa sau greșeala, în limbajul simplu, este definită ca fiind situația în care făptuitorul săvârșește fapta fără intenția expresă de a produce rezultatul infracțiunii – în cazul de față moartea victimelor – intenția îmbrăcând fie forma neglijenței, când făptuitorul a prevăzut rezultatul faptei sale, dar a sperat, cu ușurință, că acesta nu se va produce, fie nu a prevăzut rezultatul, deși putea și trebuia să îl prevadă.

Această diferențiere – tradusă în cazul celor două spețe similare – indică faptul că, în cazul lui Mario Iorgulescu, judecătorii au reținut forma intenției directe de a ucide a inculpatului, pe când în cazul lui Vlad Pascu nu au fost identificate probe din care să rezulte existența unei intenții de a ucide, inculpatul urcându-se la volan sub influența drogurilor și conducând cu viteză fără să prevadă că putea lovi oameni aflați pe carosabil, deși putea și trebuia să prevadă acest lucru”, a explicat avocatul Mihai Rapcea.

Având în vedere aceste aspecte, este evident că Vlad Pascu nu va fi condamnat la închisoare pe viață, așa cum s-a speculat inițial. Această speculație a apărut în urma cererii lui Adrian Cuculis, avocatul uneia dintre victimele accidentului din stațiunea 2 Mai, care a solicitat Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia să schimbe încadrarea faptei din ucidere din culpă în omor calificat și tentativa de omor în omor calificat.

Mai mult, există șanse semnificative ca Vlad Pascu să primească o pedeapsă mai mică decât cea impusă de judecători în cazul lui Mario Iorgulescu.

Mihai Rapcea, în vârstă de 48 de ani, este membru al Baroului București din anul 2001. El este specializat în cauze penale și a reprezentat de-a lungul timpului mai mulți inculpați cunoscuți, cum ar fi Dan Diaconescu, Gregorian Bivolaru și Gabriel Bivolaru, și a fost apărător în dosare notorii precum „Dosarul Rafo”, „Dosarul Zahărul” și „Dosarul Mineriadei din 13-14 iunie 1990”. Din 2018, Mihai Rapcea este și membru al Baroului din Londra, deși continuă să practice avocatura în România.

Sursa: StirilePROTV

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist.
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro