luni 17 iunie 2024

Washingtonul este Îngrijorat de Întâlnirea dintre Viktor Orban și Vladimir Putin

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Ambasada Statelor Unite la Budapesta a exprimat preocupare față de relația dintre Ungaria și Rusia, caracterizând decizia premierului Viktor Orban de a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin drept „îngrijorătoare”. Această informație a fost comunicată vineri de Ambasada SUA la Budapesta și a fost raportată de Reuters, conform news.ro.

Viktor Orban a avut o întâlnire bilaterală cu Vladimir Putin în timpul Forumului Belt and Road (Noile Drumuri ale Mătăsii) desfășurat la Beijing, marți. Notabil, el reprezintă un caz singular în rândul liderilor Uniunii Europene, deoarece a participat la acest forum și a menținut legături strânse cu Putin, în ciuda intervenției Rusiei în Ucraina la data de 24 februarie 2022.

„Statele Unite sunt îngrijorate de relaţia Ungariei cu Rusia”, a declarat ambasadorul SUA în Ungaria, David Pressman, într-un comunicat.

La începutul săptămânii curente, Pressman, cunoscut pentru desele sale conflicte cu administrația de la Budapesta, a făcut o remarcă într-o postare pe platforma X: „Liderul Ungariei alege să stea alături de un om ale cărui forţe sunt responsabile de crime împotriva umanităţii în Ucraina. Şi e singurul dintre aliaţii noştri”.

Balazs Orban, principalul consilier politic al lui Orban, a respins recent criticile formulate de SUA într-o postare pe platforma X la începutul săptămânii, afirmând că Ungaria este săturată de ipocrizia ambasadorului SUA.

Deși Ungaria este membră a NATO, aceasta a adoptat o poziție contrară mai multor inițiative ale Uniunii Europene care sprijină Ucraina în fața presiunilor exercitate de Rusia, de unde obține o parte semnificativă a aprovizionării cu petrol și gaze naturale.

În cadrul întâlnirii sale cu Putin, Orban i-a comunicat liderului rus că Ungaria nu a avut niciodată intenția de a se opune Rusiei și că încearcă să păstreze relațiile bilaterale intacte.

Relațiile dintre Budapesta și Washington s-au tensionat în ultimul an, mai ales din cauza amânării de către Ungaria a procesului de ratificare a aderării Suediei la NATO.

După întâlnirea lui Orban cu Putin, ambasadorii țărilor NATO și ai Suediei acreditați la Budapesta s-au reunit pentru a discuta preocupările lor cu privire la apropierile tot mai pronunțate ale Ungariei față de Moscova, conform informațiilor furnizate de Radio Europa Liberă.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist.
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro