Noul sistem MARS de monitorizare a culturilor agricole din UE a ajustat în scădere estimările privind producția de cereale realizată în blocul comunitar anul acesta. Scăderi semnificative au fost înregistrate în special la porumb.
Seceta din România a afectat grav recolta de porumb a UE, determinând mai multe organisme de prognoză să-şi revizuiască estimările. Acest lucru a afectat în special țara care înainte concura cu Franța pentru titlul de cel mai mare producător de porumb din UE.
Potrivit ultimului său raport lunar, MARS prognozează că producția medie de porumb din blocul comunitar va ajunge la 7,03 tone la hectar în acest an, față de estimarea anterioară de 7,24 t/ha în iulie. Aceasta ar reprezenta o scădere cu 6% față de nivelul din anul precedent.
Potrivit informațiilor furnizate de MARS, culturile de vară în regiunile afectate de secetă au suferit pierderi semnificative, mai ales în Ungaria, România, Bulgaria și Grecia unde aprovizionarea cu apă a fost limitată.
Potrivit ultimelor estimări, producția de porumb din România a fost revizuită la 3,83 tone/hectar de către MARS, în comparație cu cifra de 4,08 t/ha din luna iulie. Acest număr reprezintă o scădere de 18% față de producția anului precedent. În ceea ce privește Ungaria, estimările pentru producția de porumb au fost revizuite la 6,46 tone/hectar în comparație cu cifra anterioară de 6,77 t/ha în iulie. Aceasta reprezintă o scădere de 21% față de anul precedent.

În perioada 1 iulie – 17 august 2024, temperaturile în România au fost în medie cu 2,0 – 3,5 grade Celsius mai mari decât valorile normale în majoritatea zonelor ţării. Aceasta a fost cea mai călduroasă perioadă din istoria ţării potrivit datelor furnizate de MARS.
Organizația a redus și estimările de producție a grâului moale în UE, principala cultură de cereale din blocul comunitar, la 5,68 tone/hectar, față de estimarea de 5,87 t/ha din luna trecută, ceea ce reprezintă o scădere cu 2% față de anul 2023. Pentru orz, se estimează o medie de 5,01 tone/hectar, față de 5,09 t/ha înregistrate luna trecută, dar totuși cu o creștere cu 8% comparativ cu producția din anul anterior.
MARS a raportat că performanţele slabe ale cerealelor de iarnă (în special grâul moale şi orzul de iarnă) se datorează în mare parte excesului de umezeală din vestul şi nordul Europei.
În unele ţări baltice, ploile abundente au redus calitatea cerealelor, în timp ce în alte locuri ploile frecvente au afectat recoltatul. Acest lucru a fost observat mai ales în nordul Franţei, ţările Benelux şi nord-vestul Germaniei, unde culturile de iarnă au fost deja influenţate de nivelul ridicat de umezeală din acest sezon.
Compania MARS a revizuit estimările de producție pentru culturile de rapiță și sfeclă de zahăr din acest an. Producția de rapiță a fost redusă cu 3%, ajungând la 3,07 tone/ hectar, comparativ cu câteva luni în urmă când se estima o producție de 3,10 t/ha. În schimb, rămân neschimbate estimările pentru sfecla de zahăr, cu o medie multianuală de 73,4 tone/hectar.
Comentează pe FACEBOOK