joi 16 ianuarie 2025

Prognoza ANM: Ritm lent de dezvoltare pentru culturile de toamnă

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) estimează că în săptămâna 10-16 decembrie 2024, culturile de toamnă – rapiță, orz și grâu – vor continua să se dezvolte într-un ritm lent în aproape toate regiunile țării. În zonele depresionare, plantele vor rămâne în stadiul de repaus biologic, conform prognozei agrometeorologice.

Starea de umiditate a solului și vegetația culturilor

Potrivit ANM, rezerva de apă din sol pe adâncimea de 0-100 cm, pentru cultura grâului de toamnă, va fi în general satisfăcătoare, apropiată de optim și chiar optimă în majoritatea regiunilor. Totuși, deficite de umiditate moderate (secetă pedologică) sunt prognozate în sudul și estul Olteniei.

Rapița, orzul și grâul înființate în perioada optimă de semănat vor prezenta o stare de vegetație bună și medie, însă culturile semănate târziu vor avea plante mai slabe, cu uniformitate și densitate reduse.

Orzul și grâul înființate la timp vor traversa fazele de formare a celei de-a treia frunze (50-100%) și înfrățire (20-100%). În schimb, culturile semănate târziu vor înregistra stadii mai timpurii, precum germinarea, răsărirea și apariția frunzei a treia, fiind mai vulnerabile la temperaturile scăzute din timpul iernii.

Recomandările specialiștilor ANM

Meteorologii recomandă fermierilor:

  • Aplicarea îngrășămintelor minerale cu fosfor și potasiu pentru culturile semănate la timp;
  • Finalizarea arăturilor adânci de toamnă pe terenurile cu umiditate suficientă;
  • Lucrări de întreținere în plantațiile viticole și pomicole;
  • Monitorizarea stării plantelor la cerealierele de toamnă pentru a le verifica viabilitatea.
AMN grâu culturile toamnă
culturile de toamna

Condițiile meteorologice

În această perioadă, vremea va fi predominant normală pentru luna decembrie, cu temperaturi medii diurne între -6°C și +6°C, în concordanță cu valorile multianuale. Temperaturile maxime vor varia între -2°C și +9°C, iar minimele vor coborî între -10°C și +4°C, cu cele mai scăzute valori în zonele depresionare, unde se vor produce brumă și îngheț la sol.

Precipitațiile vor fi în general mixte – ploi locale, lapoviță și ninsoare –, însoțite de intensificări temporare ale vântului. De asemenea, sunt așteptate episoade de ceață asociate cu burniță.

Fermierii sunt avertizați că în zilele cu precipitații, lucrările agricole vor fi temporar sistate, din cauza condițiilor dificile din câmp.

Această prognoză oferă un ghid util pentru fermieri în planificarea activităților agricole din următoarele zile, având în vedere atât condițiile climatice, cât și specificul culturilor din sezonul rece.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro