joi 30 mai 2024

Proiectul pentru desființarea SIIJ, finalizat

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Proiectul pentru desfiinţare Secţiei speciale privind infracţiunile din justiţie a fost finalizat, anunţă Ministerul Justiţiei.

MJ precizează că proiectul instituie şi garanţii procesuale solide pentru ”protejarea independenţei magistraţilor faţă de orice erori judiciare sau eventuale abuzuri”.

De asemenea, precizează că documentul va fi transmis către CSM pentru procedura de avizare, imediat după afişare.

Ministerul Justiției comunică următoarele:

  1. Pe site-ul Ministerul Justiției va fi publicat astăzi, 4.02.2020, proiectul de Lege privind desființarea SIIJ și modificarea și completarea unor acte normative din domeniul Justiției.
  2. Proiectul a fost elaborat și este promovat de Ministerul Justiției în temeiul programului de guvernare al Guvernului PNL Orban și a Memorandumului din data de 27 decembrie 2019 adoptat de acesta.
  3. Proiectul va fi transmis către CSM pentru procedura de avizare, imediat după afișare.
  4. Proiectul prevede ca soluții legislative principale desființarea SIIJ, revenirea la competențele legale ale parchetelor existente anterior înființării secției, precum și garanții procesuale solide pentru protejarea independenței magistraților față de orice erori judiciare sau eventuale abuzuri.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, declara la finele anului trecut că  SIIJ a fost creată într-un moment tensionat, ”cu o critică foarte severă din partea partenerilor europeni, a atras multe proteste și nemulțumiri ale magistraților. S-a creat o tensiune suplimentară asupra magistraților pe altele aduse prin alte modificări legislative (…) S-au retras recursuri făcute de DNA în mari cazuri de corupție. Au fost deschise o serie de acțiuni unor procurori și judecători care criticau modificările legislative, s-a constatat că s-au deschis spețe unor persoane care beneficiau de imunitate internațională. S-a creat o categorie de cetățeni, a procurorilor SIIJ, care ar putea beneficia de o imunitate totală”.

De asemenea, vicepremierul Raluca Turcan declara în 23 ianuarie că Guvernul Orban intenţionează să-şi asume răspunderea pentru desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- AFLĂ MAI MULT -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro