vineri 14 iunie 2024

PSD: factura la curent nu va mai conta

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Guvernul PSD dă o veste mare pentru milioane de români de la bloc: factura la curent nu va mai conta.

„PSD continuă să ia măsuri prin care crește nivelul de trai al românilor și lansează o nouă măsură pentru a asigura prețuri mai mici la energie electrică. Pe lângă mecanismul de plafonare al prețurilor energiei, valabil până la 1 aprilie 2026, Guvernul condus de Marcel Ciolacu introduce o inițiativă benefică pentru toți cetățenii României: dreptul de a-și produce propria energie electrică, și să beneficieze. Astfel de prețuri mai mici la consum.”, transmite PSD într-un comunicat de presă.

 

România are un potențial natural semnificativ pentru dezvoltarea solară fotovoltaică

 

Cu o medie de 1.900 până la 2.400 de ore anuale de lumină solară, România are un potențial natural semnificativ pentru dezvoltarea solară fotovoltaică. Acesta urmează să fie valorificat printr-o creștere accelerată a pieței fotovoltaice prin instalarea de panouri pe toate acoperișurile clădirilor care nu sunt în prezent utilizate, inclusiv al blocurilor de locuințe.

Guvernul prevede constituirea unui Grup de Lucru pentru dezvoltarea Comunităților de Energie în România, acestea urmând să includă orice proiect sau inițiativă în care membrii implicați sunt și proprietari sau au un cuvânt important de spus față de serviciile legate de energie. Este vorba despre consumatorii finali, comunitățile locale, organizațiile neguvernamentale, dar și companii private sau din sectorul public. Prima întâlnire va fi organizată la începutul lunii iunie.

Pe lângă scăderea prețurilor, o modalitate prin care mai ales familiile vulnerabile și cetățenii cu venituri reduse se pot proteja în fața sărăciei energetice, există și un alt avantaj. Se vor genera locuri de muncă la nivel local, căci este nevoie de companii și firme care se ocupă de instalarea panourilor sau de întreținerea lor.

 

Doar în București, folosindu-se panouri fotovoltaice, se asigură energie pentru 695.000 de locuințe

 

O analiză realizată de specialiști din Ministerul Energiei arată că doar în București ar putea fi instalate panouri fotovoltaice de până la 680.000 kW (680 MW) folosindu-se acoperișurile încă neutilizate. Datele mai arată că, folosindu-se potențialul natural, acestea ar putea produce aproape 835 milioane kWh de energie electrică.

Această valoare este suficientă pentru a permite reducerea dependenței de sursele tradiționale de energie și o scădere a costurilor plătite pentru curentul electric pentru aproximativ 695.000 de familii.

Un astfel de model a fost deja implementat în Spania. Acolo, localnicii care doresc să participe la program, se pot înscrie, contra unei taxe, în Comunitățile de Energie, și o pot părăsi oricând, returnându-li-se suma plătită inițial. Ulterior, aceste comunități au aplicat pentru fonduri europene și naționale, iar autoritățile locale au pus la dispoziție acoperișurile clădirilor publice pentru instalarea panourilor fotovoltaice. Toți membrii au acces la energia produsă, care este mai ieftină.

Comentează pe FACEBOOK

author avatar
Ionescu Adriana
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro