PSD ‘nu vede’ sporurile abuzive pentru bugetari

Fostul ministru al Muncii Marius Budăi (PSD) afirmă că nu există sporuri abuzive în sistemul bugetar. Sporul pentru calculator sau cel pentru praf sunt folosite de guvernanți pentru a justifica măsuri de austeritate, spune Budăi.

Vezi AICI lista sporurilor abuzive primite de bugetari

El consideră că legarea sporurilor de criteriul performanţei ar fi un lucru „total eronat”, afirmând că PSD susține plafonarea sporurilor la 30%.

„PSD susţine ce a scris în legea salarizării unitare şi anume că toate categoriile de sporuri nu trebuie să depăşească, să rămână plafonate la un nivel de 30% din tot ceea ce înseamnă pătură salarială, să spunem aşa (…). Dacă sunt abuzuri şi depăşesc acele 30%, trebuie îndreptate. Dar să vorbeşti în România anului 2021, de exemplu, din arcul guvernamental să spui că ar mai exista sporul de calculator, care nu există sub nicio formă, pentru că acel spor a fost cu ani în urmă, când ştim cu toţii că acele monitoare de calculator nu numai că îţi afectau vederea, dar emiteau şi radiaţii puternice, şi tot ceea ce înseamnă spor în România, că vorbim de angajaţi la privat, că vorbim de angajaţi la stat, aceste sporuri, îl auzeam pe Florin Cîţu spunând că sporurile trebuie legate de performanţă. Este total eronat. Sporurile se dau pentru condiţii deosebite de lucru sau pentru program de noapte sau pentru persoanele cu dizabilităţi. Premiile se dau pentru performanţă suplimentară faţă de fişa de post. Neputinţa şi austeritatea pe care o impune un Guvern nu trebuie justificat prin a pune în antiteză categorii sociale din România.”, a declarat Marius Budăi, la RFI.

Declarația acestuia vine în contextul în care premierul Florin Cîțu a menționat că multe sporuri trebuie eliminate.

Comentează pe FACEBOOK