vineri 14 iunie 2024

Reluarea centralei nucleare de la Zaporojie amânată de Rusia

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Potrivit directorului companiei nucleare ruse Rosatom, Rusia nu intenționează să repună în funcțiune centrala nucleară de la Zaporojie din Ucraina în viitorul apropiat.

Potrivit lui Aleksei Lihacev, discuţiile de la Kaliningrad dintre o delegaţie a Rosatom şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) au condus la un acord cu privire la siguranţa centralei nucleare. Aceste declaraţii au fost făcute în contextul unei vizite a directorului AIEA, Rafael Grossi. Centrul nuclear va respecta cele mai înalte standarde de siguranţă.

Pe timpul unei aşa-numite operaţiuni militare speciale Rusia a ocupat centrăla Ucrainei acum peste doi ani. Din păcate, cele şase reactoare nu mai funcţionează în prezent.

Într-o declarație datată marți, șeful Rosatom a subliniat că siguranța este o prioritate crucială și a afirmat că repornirea centralei nu se află în momentul de față pe agendă.

Greenpeace avertizează că Rusia intenționează să repună în funcțiune o centrală nucleară, potrivit unor documente prezentate AIEA de către Rosatom. Organizația de mediu subliniază riscul unei „escaladări fără precedent” în domeniul energiei nucleare.

nucleare
centrala nucleara amanata

Zona în care se află cea mai mare centrală electrică din Europa, Zaporojie, a fost vizată de mai multe acuzații de bombardare între Rusia și Ucraina. Ambele părți au negat responsabilitatea pentru aceste atacuri.

În trecut, şeful AIEA a avertizat cu privire la consecinţele grave ale unui accident nuclear la Zaporojie, nu doar asupra mediului, ci şi asupra sănătăţii oamenilor. Nimeni nu ar câştiga într-o astfel de situaţie.

În luna aprilie, la o şedinţă extraordinară a Consiliului Guvernatorilor AIEA, convocată de Rusia şi Ucraina în urma unei serii de atacuri asupra unei instalaţii nucleare cu şase reactoare, Grossi a făcut un apel către ambele ţări să evite orice acţiune militară care ar putea pune în pericol siguranţa acestei instalaţii.

Situată în apropierea liniei frontului, Centrala Nucleară Zaporojie are şase reactoare VVER-1000 de concepţie sovietică, alimentate cu uraniu 235 şi răcite cu apă. La momentul actual, reactoarele 1, 2, 5 şi 6 sunt oprite pentru întreţinere, în timp ce reactorul nr. 3 este în proces de reparaţii şi cel nr. 4 se află într-o fază numită „oprire la cald”, conform administraţiei centralei.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro