duminică 26 mai 2024

România studiu de caz al Comisiei Europene la colectare deficitară a TVA

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Comisia Europeană a inclus un capitol special în raportul anual referitor la colectarea TVA în statele membre, dedicat statului român și intitulat „România – Analiză de Caz a Deficitului Înalt și Persistent de Colectare a TVA”, conform informațiilor prezentate în Ziarul Financiar.

„Spre deosebire de alte ţări din UE, România a înregistrat un deficit persistent şi ridicat de încasare de TVA în ultimii ani. Din 2000, primul an în care s-a studiat deficitul de încasare de TVA, acest deficit a oscilat deasupra pragului de 30 la sută. În plus, deficitul de conformitate la TVA a fost semnificativ mai mare decât în oricare alt stat membru pe întreaga perioadă cuprinsă între 2000 şi 2021. Între 2013 şi 2021, acesta s-a situat între 33,2 şi 39,7%”, notează reprezentanţii Comisiei Europene.

Potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene, România se confruntă cu un deficit de colectare a TVA (VAT Gap) de aproximativ 36%. Acest număr indică că guvernul nu reușește să încaseze aproximativ 9 miliarde de euro (echivalentul a 45 de miliarde de lei) din taxele pe valoarea adăugată, din totalul sumelor ce ar putea fi colectate.

Deficitul de colectare al TVA nu se limitează doar la evaziunea fiscală. Aproximativ jumătate din această diferență este generată de cotele reduse de TVA. În esență, Comisia Europeană, când calculează acest deficit, ia în considerare faptul că România ar trebui să colecteze o taxă pe valoarea adăugată de 19% pentru toate tranzacțiile. Astfel, atunci când un produs sau serviciu este supus unei rate de TVA reduse, cum ar fi 9% sau 5%, diferența până la 9% este inclusă în acest deficit de TVA. România înregistrează cel mai mare deficit de colectare a TVA din Uniunea Europeană.

„Deficitul a rămas ridicat, în ciuda condiţiilor favorabile pentru îmbunătăţirea conformităţii la plata TVA. În total, între 2013 şi 2021, economia românească a crescut cu 34% în termeni reali. Mai mult, guvernul a redus semnificativ povara TVA prin reducerea ratei standard cu 4 puncte procentuale în ianuarie 2016 şi încă 1 punct procentual în 2017. Această reducere semnificativă a ratei nu a avut un impact vizibil asupra evoluţiei deficitului de conformitate la plata TVA”.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist.
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- AFLĂ MAI MULT -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro