vineri 14 iunie 2024

Românii vor putea merge în Turcia doar cu buletinul

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

UPDATE – Cetăţenii români vor putea călători în Turcia doar cu buletinul pe o perioadă de maxim 90 de zile, potrivit unui decret semnat de preşedintele republicii, Recep Tayyip Erdogan.

Potrivit decretului prezidenţial publicat marţi în Monitorul Oficial turc, cetăţenilor români titulari ai cărţii de identitate li se va acorda scutire de viză pentru călătoriile turistice şi permise de tranzit în Turcia cu un timp de şedere de maxim 90 de zile la fiecare 180 de zile.

Decizia luată de preşedintele Erdogan vine în contextul vizitei oficiale pe care prim-ministrul Marcel Ciolacu o efectuează, marţi, la Ankara, transmite Agerpres.

 

stirea initiala

Românii vor putea merge în Turcia doar cu buletinul. Acesta este una dintre discuțiile pe care o poartă Marcel Ciolacu cu Recep Erdogan. Amintim că premierul evectuează o vizită oficială în Turcia, la invitaţia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, însoţit de o delegaţie de miniştri.

 

Românii ar putea călători în Turcia fără pașaport

 

Premierul intenționează să semneze un acord cu președintele Erdoğan pentru ca în viitor românii să nu mai aibă nevoie de pașaport, atunci când călătoresc în Turcia, potrivit G4media.

”Vizita oficială constituie un moment cheie de la stabilirea Parteneriatului Strategic între România şi Turcia, în decembrie 2011, prin operaţionalizarea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt, echivalentul şedinţelor comune de guvern. Consiliul va fi coordonat de prim-ministrul României şi de preşedintele Republicii Turcia şi va avea rol catalizator pentru consolidarea cooperării în domenii strategice de interes comun, dezvoltarea Parteneriatului Strategic pe toate palierele, dar şi extinderea colaborării în cadrul cooperării regionale. Declaraţia politică include şi crearea unui mecanism de dialog bilateral, respectiv „Grupul de dialog politic” la nivelul MAE, sub coordonarea miniştrilor de externe”, a transmis Guvernul.

În cadrul vizitei, miniştrii care îl vor însoţi pe prim-ministrul vor avea întrevederi cu omologii lor turci în vederea dezvoltării proiectelor comune dintre cele două state.

 

 

Primirea oficială a premierului Marcel Ciolacu la Ankara, de către reprezentanții autorităților turce

 

Pe Aeroportul Internaţional Esenboga, Marcel Ciolacu a fost primit de ministrul Agriculturii şi Pădurilor, Ibrahim Yumakli, viceguvernatorul Provinciei Ankara, Bekir Yilmaz, şi viceprimarul municipalităţii Ankarei, Faruk Koyluoglu, a transmis, luni seară, Guvernul.

Potrivit Executivului, vor fi semnate şi o serie de Acorduri şi Memorandumuri de Înţelegere privind cooperarea sectorială în domenii precum securitate socială, IMM-uri, turism, aspecte funcţionale privind activitatea misiunilor diplomatice ale celor două ţări şi urbanism.

”Lansarea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt subliniază angajamentul României şi al Turciei de a întări relaţiile bilaterale atât în plan politic, cât şi economic, pilon de bază al cooperării noastre. Turcia este principalul partener comercial non-UE al României şi prima destinaţie extra-comunitară a exporturilor româneşti. Prin viitoarele proiecte în energie, transporturi, agricultură, industrie agroalimentară şi de apărare ne-am propus să creştem schimburile comerciale la 15 miliarde de dolari”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

În anul 2023, comerţul bilateral s-a ridicat la peste 10 miliarde de dolari.

”Investiţiile turceşti în România se situau pe locul 14 în ceea ce priveşte ţara de rezidenţă a investitorilor, cu 18.755 de societăţi cu capital turcesc în martie 2024”, a arătat Guvernul

În contextul vizitei oficiale, şeful Executivului de la Bucureşti va depune o coroană de flori la Mausoleul dedicat preşedintelui fondator al Republicii Turcia, Mustafa Kemal Atatürk, din cadrul complexului Anıtkabir din Ankara şi va participa la dineul de lucru oferit în onoarea delegaţiei române de preşedintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan.

Alături de şeful Executivului, participă viceprim-ministrul Marian Neacşu, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian Veştea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Oprescu, preşedintele ANSVSA, Alexandru Bociu.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Ionescu Adriana
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro