Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune cere demisia președintelui director general Doina Gradea. Acesteia i se reproșează managementul defectuos care a dus la “situația deplorabilă în care se află TVR”. Se face aici referire la audiențele extrem de scăzute, îngrădirea dreptului la muncă a realizatorilor postului tv și păstrarea în grila de programe doar a emisiunilor produse de anunți colaboratori “privilegiați”.
Solicitarea a fost făcută de cei doi reprezentanți în Conisliul ai salariaților (aleși, nu numiți), Monica Ghiurco și Karen Sebesi, reprezentanatul PSD, Prof. Univ. dr Sorin Ilieșiu, reprezentantul PNL, Cristian Petcu și Dan Lazea, reprezentantul USR.
Practic, tot spectrul politic și salariații TVR cer retragerea Doinei Gradea din funcția de preşedinte-director general al Televiziunii Naţionale.
“Unii dintre noi v-au acordat votul, alții nu, atunci când am ales ca unul dintre noi să ocupe funcția pe care o aveți în acest moment. Chiar și aceia dintre noi care v-au acordat credit la acel moment, consideră că a venit momentul să faceți un pas în spate spre binele acestei instituții.
Argumentele sunt numeroase și sunt deja binecunoscute. Situația deplorabilă în care se află TVR după mai mult de jumătate din mandatul dumneavoastră de Președinte Director General este cel mai bine reflectată de audiențele postului. Practic, în acest moment, la o medie săptămânală de circa 2%, TVR nu își mai îndeplinește misiunea publică pentru că riscă să devină irelevantă pentru public (o medie în prime time în MAI și IUNIE de doar 0,8% Rtg, deci sub un punct de rating)”, se arată în comunicatul semnat de cei cinci membri ai Consiliului de Administrație al TVR.
De altfel, nu este prima dată când acesteia i se cere să plece din funcția de președinte director general al TVR, dar de fiecare dată a refuzat.
În ultimele luni, Doina Gradea a redus dramatic programele TVR, mai spun aceștia, iar rezultatul este unul previzibil – audiențe scăzute, lipsa de credibilitate și îngrădirea dreptului la muncă a angajaților postului tv.
“Un rezultat, de altfel previzibil, câtă vreme practic ați redus dramatic în ultimele luni programele TVR. Singurele emisiuni păstrate pe post au fost cele realizate cu colaboratori, pentru care s-au făcut plăți consistente, în vreme ce personalul propriu era ținut acasă prin Decizia Presedintelui -Director General, îngrădindu-li-se realizatorilor din TVR dreptul la muncă. Dar căderea audiențelor a fost continuă de la începutul mandatului dumneavoastră de PDG – calitate în care, practic, decideți grila TVR”, transmit Monica Ghiurco, Sorin Iliesiu, Dan Lazea Cristian Petcu și Karen Sebesi.
Nu este uitat nici faptul că Doina Gradea, din funcția președinte-director general al Televiziunii Naționale, a redus la tăcere orice jurnalist care nu a fost de acord cu directivele sale. Cel mai cunoscut caz este cel al lui Dragoș Pătraru, realizatorul emisiunii “Starea Nației”. Amintim că acesta a acuzat, în anul 2018, presiuni din partea conducerii TVR.
“Comportamentul noului PDG Doina Gradea faţă de angajaţi, măsurile editoriale luate împotriva interesului public, în privinţa mai multor producţii de la TVR, încercările de intimidare la adresa acestei emisiuni, noi, cei de la Starea Naţiei, nu vom mai accepta să producem această emisiune aici, dupa încheierea prezentului sezon, dacă lucrurile nu se vor schimba”, transmitea Dragoș Păstraru atunci.
Lucrurile nu s-au schimbat, iar acesta a plecat din TVR.
Amintim, de asemenea, și de cazul jurnalistei Emanuela Schweninger, cea care a fost numită de şefa TVR, Doina Gradea, „cap de porc“ pentru că a insistat cu întrebări pentru Gabriela Firea. Și ea a ales să plece, alături de Emma Zeicescu, de la Televiziunea Română, la finele anului 2019.
Același comportament al Doinei Gradea se resimte în TVR și acum, spun membrii CA.
“Grav este și faptul că ați blocat încă de la început (vezi cazul Pătraru) orice încercare a noastră, a membrilor Consiliului de Administrație, de a discuta și adopta soluții, acoperindu-vă de explicații ale Departamentului juridic și acuzându-ne de imixtiune în politica editorială a TVR. Ați încercat permanent să reduceți rolul Consiliului de Administrație la o mașină de vot pentru plăți curente, ca și când sarcina noastră ar fi fost să urmărim factura la curent sau la gaz. În concluzie, purtați în întregime responsabilitatea situației actuale a TVR, iar problemele de management din mandatul dumneavoastră sunt de notorietate”, menționează aceștia.
Potrivit celor cinci reprezentanți ai spectrului politic și salariaților TVR, responsabilitatea lor este de a se asigura că, mai ales în contextul actual generat de pandemia de Covid-19, în care societatea este afectată de adevărate campanii de fake-news, Televiziunea publică reprezintă o sursă credibilă de informații pentru cât mai mulți cetățeni.
“Este așadar momentul unui restart, iar subsemnații, membri ai Consiliului de Administrație, vă cerem să puneți binele instituției mai presus de binele personal, să vă înaintați demisia și să permiteți astfel alegerea unui alt Președinte Director General împreună cu care să putem lucra în această a doua parte a mandatului nostru”, conchid aceștia.
Comentează pe FACEBOOK