marți 6 iunie 2023

Se îngroașă gluma! Restricții de călătorie pentru nevaccinați

CITEȘTE ȘI:

spot_imgspot_img

Așa cum era de așteptat, vaccinarea nu este obligatorie, însă cei care refuză să o facă vor fi curând marginalizați. O știre venită din Grecia a trecut aparent nebăgat în seamă la noi. Doar Rareș Bogdan și câțiva aleși au comentat-o revoltați. O repet aici, pentru cei care au scăpat-o:

Premierul grec a propus un certificat de vaccinare valabil la nivelul întregii Uniuni Europene. Partea interesantă: certificatul va permite posesorilor îmbarcarea în orice mijloc de transport. Șeful executivului grec susține că aceste măsuri vor fi luate în țara sa cât mai curând posibil. Într-o scrisoare adresată preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a propus extinderea schemei la întreg teritoriul UE.
„Pentru ţări precum Grecia, care sunt dependente de turism, este imperativ ca această chestiune să fie rezolvată înainte de sezonul de vară”, susține premierul grec.

Întrebat despre intențiile Greciei, președintele Klaus Johannis a susținut că nu le vede cu ochi buni. „Nu consider că este o idee bună. Trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar trebuie folosit pentru motive medicale nu pentru călători. Sunt date importante pentru medicul de familie sau pentru oricine dacă persoana ajunge la urgență”, a declarat șeful statului.
Părerile sunt însă împărțite în UE. Un alt stat a sărit deja să susțină inițiativa elenă. Este vorba despre Italia, unde se vorbește deja de certificatul de călătorie. Toți subiecții vaccinați ar trebui incluși într-un registru special, o bază de date care va fi utilă în primul rând pentru monitorizarea potențialelor reacții adverse. În al doilea rând, același registru va fi utilizat și pentru eliberarea permiselor care ar putea fi necesare pentru călătoriile în țară și străinătate.

Nici Germania nu se dă înapoi, atunci când vine vorba de a face distincție între persoanele vaccinate și celelalte. „Oamenii care au fost vaccinați împotriva COVID-19 ar trebui să poată merge la restaurante și cinematografe mai devreme decât alții” , a spus ministrul afacerilor externe al Germaniei, Heiko Maas.

Giganții IT au trecut deja la treabă

O altă știre publicată recent de Business Insider vorbește de marile companii din industria IT. Acestea sunt deja puse pe treabă și lucrează la producția unui „pașaport digital de vaccinare”.
Microsoft și Oracle, creează „pașapoarte de vaccinare”, astfel încât oamenii să poată dovedi că s-au vaccinat împotriva COVID-19. Pașapoartele ar putea fi folosite pentru turism, la călătoriile cu avionul sau pentru participarea la diferite evenimente cu public, scrie Business Insider.

Vaccination Credential Initiative (VIC), o coaliție de organizații din care fac parte inclusiv Microsoft, Oracle, Salesforce, Cerner, Epic Systems și Clinica Mayo, elaborează standarde tehnice pentru a realiza „pașapoarte de vaccinare”, se arată într-un comunicat publicat joi.

Tehnologia va ajuta la prevenirea situațiilor în care persoane pretind în mod fals că sunt vaccinate împotriva COVID.

VIC transmite că persoanele fără smartphone-uri ar putea primi coduri QR tipărite pe hârtie pentru a putea fi verificate dacă s-au vaccinat

La această inițiativă se raliază și operatorii de zbor. Companiile aeriene precum Virgin Atlantic, United Airlines, Swiss International Air Lines, Lufthansa și JetBlue au declarat în decembrie că vor începe să accepte un permis de sănătate digital ca dovadă a statutului „negativ COVID-19”. Deși acestea nu au declarat public ce se va întâmpla cu cei nevaccinați, media internațională speculează că după repornirea industriei aeriene, multe companii își vor selecta clienții pe baza acestui criteriu.

Comentează pe FACEBOOK
- Advertisement -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro