vineri 14 iunie 2024

Serbia: Victorie electorală controversată în capitală

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

După un scrutin iniţial tulburat de fraude, manifestaţii şi proteste internaţionale, partidul aflat la putere din Serbia a câştigat alegerile din Belgrad duminică seara. Preşedintele Aleksandar Vucic a anunţat victoria partidului său, cu toate că opoziţia pare mai divizată ca niciodată.

„După data de 17 decembrie, am avut majoritatea la Belgrad”, a spus preşedintele sârb într-un discurs transmis în direct. Cu toate acestea, ne-am gândit că nu este suficient de legitim, deoarece alţii nu au fost dispuşi să formeze o coaliţie cu noi. În prezent, avem 62 sau 63 de locuri în consiliul municipal”, a adăugat Vucic. Partidul Progresist Sârb al preşedintelui (SNS, dreapta naţionalistă) câştigase 49 din cele 110 locuri în consiliul municipal la mijlocului lunii decembrie.

Conform primelor rezultate oficiale publicate de Centrul pentru alegeri libere și democrație (CeSID) și Ipsos, SNS a ocupat primul loc cu 53% din voturile din Belgrad. În timp ce partidul nou venit în opoziție, Kreni Pomeni (Mișcare Schimbare), a obținut 17% din voturi și s-a clasat pe locul secund.

Serbia
victorie electorala in serbia

Prezența la vot a fost mai scăzută decât în decembrie – cu două ore înainte de închiderea secțiilor de votare, la ora 18 (16 GMT), doar 37% dintre alegătorii din capitală au votat, față de peste 45% în aceeași perioadă anul trecut. Acest lucru este confirmat de singurele cifre oficiale privind participarea publicate ulterior.

În decembrie, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a raportat „nereguli”, „cumpărare de voturi” și „umplerea urnelor de vot” care au influențat rezultatele alegerilor. Aceste acțiuni au declanșat două săptămâni de proteste internaționale. Partidul politic SNS a negat mereu aceste acuzații de fraudă electorală.

După eșecul de a obține o majoritate, SNS nu a avut altă opțiune decât să accepte că vor trebui organizate noi alegeri.

Potrivit şefului misiunii de observatori ai OSCE invitate să monitorizeze votul, Lamberto Zannier, „ceea ce s-a întâmplat în luna decembrie a avut loc în luna decembrie”. Un număr de 120 de observatori vor urmări procesul electoral pe tot parcursul zilei. Rapoartele lor detaliate vor fi prezentate în cadrul unei conferinţe de presă luni dimineaţa.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro