vineri 8 decembrie 2023

Tătaru: Decontările de la Babeș arată dubios

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Efectul jurnalist.ro s-a simțit la puțin timp după publicarea deconturilor incredibile de la spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a studiat acele documente și ne-a dat dreptate, afirmând că și lui i se par dubioase. Vorbim de peste 4000 de lei decontați pe spatele unui asimptomatic ce a stat 6 zile în spital cu o medicație banală sau de 10.000 de lei pentru un alt pacient. În cazul ultimului, mâncarea pentru aceeași perioadă a fost 190 de lei, restul fiind consumabile, medicamente și cazare. Găsiți aici întreaga anchetă

https://jurnalist.ro/deconturi-halucinante-pe-covid-la-victor-babes/

Reacția ministrului sănătății nu poate schimba însă multe. Pe legislația actuală, spitalul Victor Babeș ține de Primăria Capitalei. Aceasta este ordonatorul principal de credite în cazul Babeș. Ministerul poate face controale doar pe parte medicală, nu și financiară. „Din punctul meu de vedere, în această verificare se poate implica ordonatorul principal, Curtea de Conturi sau DNA-ul”, apreciază ministrul. În cazul primului nu se pune problema, primarul Gabriela Firea fiind evident pe mâna cu managerii de spitale din ograda sa. Rămân doar celelalte două, dar probabil vor trebui sesizate. Autosesizarea nu prea pare că funcționează în cazul lor.


După ce a studiat deconturile publicate de Jurnalist.ro, ministru Tătaru a recunoscut că acestea par umflate din pix. „Aveți dreptate. Și mie mi se par dubioase. Și nu este singurul spital din țară. Avem locuri în care pacienții externați par că ar fi stat la hoteluri de lux, de 5 stele, deși vorbim de spitale de stat. E clar că cineva s-a jucat cu acele decontări. Noi vom verifica toate spitalele din subordinea noastră, acolo unde chiar avem posibilitatea să trimitem Corpul de Control „, a precizat ministrul.

Internare o noapte: 500 de dolari

Un alt caz în care un spital pare să fi făcut bani serioși pe seama unui suspect de Covid a fost la Cluj. Andreas Mihai de 43 de ani s-a trezit într-o seară cu dureri în piept. Speriat să nu aibă un infarct, a sunat la salvare. Așa a ajuns la spitalul Clujana din subordinea primăriei. Preluat de acasă în jurul orei 19, acesta a fost lăsat în cortul de triaj până a doua zi dimineața, la ora 5. Apoi a fost dus într-un salon și i s-a spus că este suspect de Covid. I s-a făcut un test, a primit un telefon infoliat și a fost din nou abandonat. A rămas așa până a doua zi la prânz, când a venit rezultatul negativ la testul de coronavirus.
În tot acest timp, pacientul a sunat pe unde a putut : rude, prieteni, televiziuni, DSP. Nu a reușit să înțeleagă motivul internării sale forțate. În ziua externării, a văzut și decontul său întocmit de spital : 2050 RON!! În tot acest timp nu a primit decât 2 mese ridicole, de spital.. După ce a făcut scandal, a primit puțin săpun lichid într-o sticlă și un prosop. Acestea au fost singurele „tratații” pentru suma de mai sus.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro