luni 22 aprilie 2024

Topul Forbes: 6 români, în clasamentul miliardarilor lumii

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Topul Forbes este accesat de tot mai mulți români. România are, în 2024, şase reprezentanţi în clasamentul miliardarilor lumii. Averile lor însumate totalizează 10,6 miliarde de dolari.

Topul Forbes: Cine sunt cei 6 români incluși în clasamentul miliardarilor lumii

 

Șase români au fost incluși în topul celor mai bogați oameni din lume pe anul 2024 realizat de revista americană de business Forbes. Aceștia sunt Daniel Dines, Ion Ţiriac, fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, Ion Stoica şi Matei Zaharia.  Împreună, cei  6 români care fac parte din clasamentul celor mai bogați 2.781 de oameni din lume în 2024 au averi în valoare totală de 10,6 miliarde de dolari, scrie Start Up Cafe.

 

Topul Forbes: Iată cum arată „podiumul”

 

  • Daniel Dines, în vârstă de 52 de ani, s-a clasat pe locul 1238 în Topul Forbes 2024, cu o avere estimată la 2,7 miliarde dolari, la data de 3 aprilie 2024. Averea s-a a crescut față de anul 2023, când era estimată la 1,6 miliarde de dolari, astfel că a urcat de pe locul al treilea pe primul între bogații României. Originar din județul Bacău, din orașul Onești, Daniel Dines este cunoscut drept co-fondator și co-CEO al companiei româno-americane UiPath, primul „unicorn” dat de România, prima companie fondată la noi și listată pe Bursa de la New York și, totodată, cea mai mare companie privată înființată în România, ca valoare de piață. Dines este, de asemenea, un investitor activ în startup-uri de tehnologie, dar și în sectorul imobiliar.
  • Pe locul al doilea în topul miliardarilor români se situează Ion Țiriac (84 ani), cu o avere estimată la 2,1 miliarde dolari. Anul trecut, el a ocupat primul loc în clasamentul celor mai bogați români, cu o avere în valoare de 2 miliarde dolari. În 2024, omul de afaceri ocupă locul 1545 la nivel mondial. Principalele sale domenii de business sunt sectorul financiar și asigurările, auto, imobiliare, sport. Țiriac este cunoscut și pentru cariera sa de tenismen, jucând 3 finale de Cupa Davis pentru România, dar a fost și hocheist, reprezentând țara la Jocurile Olimpice din 1964, potrivit Forbes. El are 3 copii.
  • Dragoș Pavăl (57 de ani) ocupă locul 1623 la nivel mondial în Topul Forbes, cu o avere estimată la 2 miliarde dolari, în creștere față de 2023, când era estimată la 1,7 miliarde dolari. Băcăuanul este co-fondator al Dedeman, cel mai mare lanț de magazine fizice românesc, axat pe bricolaj. De asemenea, el a co-fondat Pavăl Holding, un vehicul financiar care face investiții în domenii diverse.
  • Dragoș este urmat de fratele său, Adrian Pavăl, clasat pe locul 2152 cu o avere estimată la 1,4 miliarde dolari. Adrian, în vârstă de 55 ani, este co-fondator al imperiului Dedeman – Pavăl Holding, business fondat în 1992.
  • Ion Stoica (59 de ani) are o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari și este pe locul 2410 la nivel mondial în Topul Forbes. Deși s-a stabilit de mult timp în SUA, unde este profesor de informatică la Universitatea UC Berkeley, din California, Stoica este considerat miliardar din România de către cei de la Forbes. Ion Stoica este președinte și co-fondator al companiilor tech americane Databricks și Anyscale. Databricks a fost evaluată la 43 de miliarde de dolari, în urma celei mai recente runde de investiții private, din 2023.
  • Matei Zaharia (38 de ani) are o avere estimată la 1,2 miliarde dolari, situându-se tot pe locul 2410 în Topul Forbes. Zaharia s-a născut în România, dar a plecat, încă din copilărie, cu familia sa, în Canada, iar apoi a ajuns în SUA. Matei Zaharia este colaborator al lui Ion Stoica și co-fondator al Databricks. Informaticianul este cunoscut ca autor al motorului de analiză de date Apache Spark, utilizat la nivel mondial.
  • CITITI SI: Bucureștiul pe lista Forbes ca destinație de vacanță
Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro