duminică 21 aprilie 2024

Ciolacu: România vrea un rol activ în reconstrucţia Ucrainei

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Marcel Ciolacu a discutat, miercuri la Palatul Victoria, cu reprezentantul special al SUA pentru redresarea economică a Ucrainei, Penny Pritzker. Ciolacu i-a transmis oficialului american că România îşi doreşte un rol activ în reconstrucţia Ucrainei, după ce se va încheia războiul declanşat de Rusia.

 

Ciolacu: România îşi doreşte un rol activ în reconstrucţia Ucrainei

 

„Suntem într-o etapă de identificare a celor mai eficiente metode de sprijin şi de transpunere a acestora într-o strategie integrată pentru reconstrucţia Ucrainei, în care România îşi doreşte să joace un rol important”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit comunicatului de presă al Guvernului.

 

În perspectiva pregătirii şi începerii acestui proces de reconstrucţie a Ucrainei, a mai spus premierul Marcel Ciolacu, România ia în calcul ca reper principal mecanismul UE pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde de euro. Astfel, țara noastră îşi propune să desfăşoare acţiuni în plan bilateral, prin colaborarea directă cu Ucraina, dar şi în cadrul unor formate extinse, la nivel regional sau împreună cu partenerii strategici.

Ciolacu a adăugat că abordarea României are în centru ideea că acţiunile statelor care se vor implica în reconstrucţia Ucrainei trebuie să fie complementare, nu concurenţiale. Și că acest proces implică un efort pe termen lung şi coordonarea întregii comunităţi internaţionale, în care rolul şi implicarea Statelor Unite rămân esenţiale. 

Perspectiva de integrarea europeană a Ucrainei ar trebui să ghideze întregul proces de reconstrucţie a acestei ţări. În acest context, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că un obiectiv strategic al României este şi racordarea Republicii Moldova la acest efort de reconstrucţie care vizează în primul rând Ucraina, având în vedere că Republica Moldova a fost afectată de conflict şi ambele state au nevoie de sprijin pentru parcursul european pe care şi l-au asumat.

La întrevedere a participat şi ambasadorul SUA la Bucureşti, E.S. Kathleen Kavalec, iar din delegaţia guvernamentală română au făcut parte vicepremierul Marian Neacşu, şeful Cancelariei Prim-Ministrului Alexandru-Mihai Ghigiu şi consilierul de stat Nicolae Comănescu.

Ciolacu: Acţionăm în deplină unitate şi solidaritate cu Ucraina, până la obţinerea victoriei şi a păcii

La împlinirea a doi ani de când Rusia a pornit războiul din Ucraina, în 24 februarie, Marcel Ciolacu a declarat că România va acționa în deplină unitate şi solidaritate cu țara condusă de Zelenski, până la obţinerea victoriei şi a păcii.

„Comemorăm astăzi 2 ani de război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Acţionăm în deplină unitate şi solidaritate cu Ucraina, până la obţinerea victoriei şi a păcii juste. Împreună cu echipa mea de la Guvern vom continua să lucrăm aplicat pentru o relaţie bilaterală solidă cu Ucraina”, a scris Ciolacu pe X

CITITI SI: Ciolacu, despre războiul din Ucraina: Când le mor copiii, eu cum să le refuz un ajutor?

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro