duminică 19 mai 2024

Turcan: Filme de propagandă rusă, oprite de la difuzare

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Proiectarea în București a două filme de propagandă rusă a fost oprită, anunță Ministrul Culturii, Raluca Turcan. Mai exact, Arhiva Naţională de Filme reziliază contractul pentru difuzarea a două filme considerate propagandă rusă, care urmau să fie proiectate la Cinema Eforie şi Cinema Union.

 

Turcan: Două filme de propagandă rusă nu vor mai fi difuzate în cinema

 

​Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat, miercuri, că filmele „Provocarea” (2023) și „Vremea celor dintâi” (2017), considerate a fi propagandă rusă, nu vor mai fi proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union.

„Arhiva Națională de Filme reziliază contractul pentru difuzarea a două filme considerate propagandă rusă și care urmau să fie proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union.

Este inacceptabil ca astfel de producții cinematografice, vădit propagandistice, finanțate de statul rus, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, să beneficieze de spații de difuzare în cinematografe publice.”, scrie Turcan pe Facebook.

 

Proiecția celor două filme făcea parte dintr-un proiect al Centrului Rus

 

Anterior, Arhiva Națională de Filme (ANF) a transmis, pentru Europa Liberă România, că „rolul nostru este să acordăm egalitate de tratament și egalitate de șanse”.

Proiecția celor două filme făcea parte dintr-un proiect al Centrului Rus, dedicat Zilei Cosmonauticii, prin care se promovează cultura rusă. Ambele filme, „Provocarea” și „Vremea celor dintâi”, sunt considerate de către experți ca fiind de propagandă rusă, scrie Europa Liberă România.

Filmul rusesc „Provocarea”, este primul lungmetraj filmat vreodată în spațiu, la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

Directoarea ANF, Roxana Garet, spune că instituția pe care o conduce nu a făcut decât să pună la dispoziție sala.

„Am pus-o la dispoziție din poziția de neutralitate, nu ne angajăm în discursuri politice, rolul nostru este să acordăm egalitate de tratament și egalitate de șanse, la fel, din perspectiva aceasta a accesului egal la cultură, fără să discriminam pe nimeni în raport de contexte politice actuale sau viitoare”, a explicat Garet pentru sursa citată anterior.

CITITI SI: MAE închide Centrul Rus de Cultură: E organ de propagandă

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- AFLĂ MAI MULT -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro