duminică 15 septembrie 2024

Vaccin românesc anti-COVID. Acord OncoGen-Institutul Contacuzino

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Vaccinul dezvoltat la Timişoara împotriva Covid-19 va fi administrat intranazal. OncoGen a semnat un acord de colaborare cu Institutul Contacuzino. Mai mult, OncoGen a câştigat o finanțare de 3,5 milioane de lei, de la Ministerul Educaţiei si Cercetării, care le va permite continuarea cercetărilor pentru vaccinul împotriva Covid-19.

Anunțul fost făcut de Virgil Păunescu, directorul centrul OncoGen din Timişoara.

“Vaccinul dezvoltat de OncoGen împotriva virusului SARS-CoV-2 va fi administrat intranazal; fie sub formă de picături, sau prin pulverizare.

Administrarea unui vaccin se poate face: fie prin injecție, fie intranazal, fie prin piele (skin patch). Noi am ales această metodă, intranazală, luând în considerare felul în care virusul SARS-CoV-2 pătrunde în corpul uman”, transmit cercetătorii.

Deși statul român nu a dat la început nicio șansă cercetătorilor timișoreni, aceștia nu și-au abandonat proiectul.

Primii care i-au felicitat au fost britanicii. Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, l-a contactat personal pe Păunescu. Acesta i-a propus cooptarea în echipa britanică de cercetare.

Între timp, Popescu a fost și primul cobai al vaccinului anti-Covid-19 dezvoltat la Timișoara.

„Am decis să-mi administrez eu primul vaccinul dezvoltat la Oncogen, să fiu eu primul voluntar. Ca urmare pe data de 14 Aprilie m-am vaccinat cu prima doză. În data de 28 Aprilie mi-am administrat a doua doză de vaccin”, anunța medicul.

În joc sunt multe miliarde, iar competiţia este acerbă pentru găsirea vaccinului pentru Covid-19.

Ştim că traseul către un vaccin împotriva #COVID19 prezintă multe provocări. Trebuie să fie un efort de colaborare urgent care implică guverne, sectorul farmaceutic şi comunitatea ştiinţifică. Având în vedere acest lucru, guvernul britanic a angajat 388 milioane de lire sterline pentru vaccinuri, teste şi tratamente. Pe 4 mai a fost co-găzduit Conferinţa Globală de angajare a Coronavirus, la care 6,5 miliarde de lire sterline au fost promise de Lume. (…) România ar trebui să fie mândră că a produs un vaccin-candidat. Va contribui la cunoaşterea noastră tot mai mare despre virus. Finanţarea adecvată a cercetării vaccinului şi împărtăşirea constatărilor este singura modalitate sigură de a învinge acest virus.”, a mai spus Noble.

Amintim că același cercetător s-a remarcat în luna ianuarie, când epidemia din China încă nici nu ajunsese în Europa.

Atunci când epidemia a izbucnit în China, colectivul nostru lucra de aproximativ 4 ani la un tratament avansat în imunoterapia în cancer.  – un tratament extrem de avansat şi recent dezvoltat în SUA. Mai exact la vaccinurile personalizate în cancer. Aşa că am beneficiat de un bagaj de cunoştinţe precum şi de o experienţă solidă. Am fost în poziţia de a putea pregăti ,,design-ul” pentru producerea unui vaccin împotriva Covid-19 într-un timp foarte scurt. La jumătatea lunii ianuarie aveam deja designul vaccinului”, explica imunologul.

JURNALIST.RO a stat de vorbă la acea dată cu profesorul timișorean, iar declarațiile intergrale le puteți citi AICI.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro