Zeci de mii de euro din bani publici pentru diplome false

Mai multe companii publice din România și-au cumpărat de-a lungul timpului diferite trofee și distincții în valoare de mii de euro de la organizații internaționale obscure. Între acestea și Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), scrie Libertatea.

Nu mai puțin de 27.500 de euro au fost cheltuiți, în 2015 și 2016, pentru aceste premii de vanitate.

Fostul manager Sorinel Ciobanu, trimis între timp în judecată de DNA, și-a achiziționat și el câteva diplome.

Potrivit sursei citate, în 2015, Ciobanu a obținut două premii de la European Business Assemblyr, o afacere a doi ucraineni, potrivit The Times: Managerul Anului, dar și United Europe Award, pentru „contribuția personală la dezvoltarea integrării europene”. Compania Națională Aeroporturi București a luat premiul „Best Enterprise”. Premiile au costat în jur de 7.500 de euro.

Compania Națională Aeroporturi București, tot sub conducerea lui Sorinel Ciobanu, a obținut premii de la European Business Assembly și în anul următor. Cost total – 8.800 euro.

De asemenea, în 2015, fostul director general Sorinel Ciobanu s-a deplasat la Las Vegas pentru a primi premiul „World Leader Businessperson” de la o organizație numită World Confederation of Businesses (Worldcob). Cost total – 11.160 de euro.

În final, ‘managerul anului’ a ajuns în fața procurorilor DNA. În 2019, acesta a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată (fosta infracțiune de conflict de interese), chiar pentru perioada când a primit aceste distincții internaționale.

Comentează pe FACEBOOK