miercuri 7 iunie 2023

Incendiu la Balș: 20 morți /’Am dus o aerotermă, era frig’

CITEȘTE ȘI:

spot_imgspot_img

UPDATE 11 FEBRUARIE, ora 16.00: Încă un deces după incendiul de la spitalul ”Matei Balș”. Numărul victimelor a ajuns la 20

 

UPDATE 11 FEBRUARIE: Încă un deces în rândul pacienților transferați de la Institutul „Matei Balș” în urma incendiului:  un bărbat de 65 de ani cu o formă severă de COVID-19 și alte afecțiuni. Este a 19-a victimă.

UPDATE 10 FEBRUARIE: Numărul deceselor în urma incendiului de la Institutul Matei Balș a ajuns la 18.

UPDATE 9 FEBRUARIE: Încă un pacient transferat de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș după incendiul din 29 ianuarie a murit în această dimineață. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 81 de ani, transferat după incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din București. Bilanțul urcă la 16 decese.

UPDATE 8 FEBRUARIE – Un alt pacient care fusese internat la Institutul „Matei Balş” în pavilionul afectat de incendiu a murit, numărul total al celor decedaţi ajungând la 15.

„Ministerul Sănătăţii a fost informat, în această dimineaţă, despre un deces în rândul pacienţilor care s-au aflat în Pavilionul V al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti în timpul incendiului din 29 ianuarie 2021″, a anunţat luni MS.

 

UPDATE, 4 FEBRUARIE, ORA 13.00 – Încă un pacient transferat după incendiul de vinerea trecută de la Matei Balș a murit: este vorba despre un bărbat în vârstă de 89 de ani, cu o formă severă de COVID-19, care prezenta și multiple afecțiuni asociate. Bărbatul fusese transferat la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București.

UPDATE, 3 FEBRUARIE, ORA 12.00 – Încă o pacientă transferată vinerea trecută după incendiul de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș a murit astăzi. Este vorba despre o femeie în vârstă de 84 de ani, transferată după incendiu la Spitalul Universitar de Urgență Elias din București. Pacienta fusese diagnosticată cu o formă severă de infecție cu SARS Cov-2 și prezenta multiple comorbidități.

UPDATE, 2 FEBRUARIE, ORA 12.45: Încă un pacient transferat în urma incendiului de la Matei Balș a murit marți: este vorba despre un bărbat în vârstă de 80 de ani, transferat la Spitalul Universitar de Urgență din București. Bărbatul fusese diagnosticat cu o forma severă SARS Cov-2, prezenta multiple comorbidități și era internat în secția de Terapie Intensivă a unității medicale, intubat.

 

UPDATE, 2 FEBRUARIE, ORA 10.00: A fost confirmat inca un deces dupa incendiul de la „Matei Bals”. Bilantul se ridica la 9 morti. Este vorba despre o pacienta in varsta de 70 de ani, transferata dupa incendiu la Spitalul de Urgenta „prof. dr Dimitrie Gerota”, care era internata in sectia de Terapie Intensiva. Pacienta era in stare grava, intubata, avea comorbiditati si era diagnosticata cu infectie cu SARS-Cov-2.

 

UPDATE ORA 16.00 – Imagini filmate din blocul de lângă Institutul Matei Balș din Capitală, obținute de Europa Liberă, arată primele momente ale incendiului în urma căruia au murit cinci pacienți internați cu COVID.

 

UPDATE, ORA 13.00 – Zece din cei peste 50 de pacienți transferați la alte spitale din Capitală în urma incendiului de la Institutul Matei Balș sunt internați la terapie intensivă, trei fiind intubați, potrivit ultimelor date furnizate de Ministerul Sănătății.

UPDATE 11.40: Conform Digi24, o a cincea victimă ar fi fost descoperită după câteva ore, în baia de pe etaj. ISU confirmă moartea a cinci persoane.

UPDATE, ORA 11.00 – Mama unei paciente internate la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” a declarat, la Realitatea Plus, că în urmă cu o săptămână a dus o aerotermă în salonul în care era internată pentru că era frig.

„În urmă cu o săptămână, pentru mama mea am dus o aerotermă la etajul 3, pavilionul 5, camera 17.

Mi-au spus că asta e situația, nu au căldură.

Au verificat (dacă sunt aeroterme în saloane – n.red.) și au spus că unele saloane au aeroterme, altele nu, și mi-au spus că dacă vreau, pot să îi aduc”, a declarat Mihaela Tănase.

UPDATE, ora 10.00. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că în clădirea în care a izbucnit incendiul de la Institutul Matei Balș, soldat cu 4 morți, nu era o temperatură scăzută care să îi facă pe pacienți să se încălzească cu aeroterme, citând informațiile primite de la Adrian Streinu Cercel, fostul manager de la Matei Balș.

O tragedie a avut loc vineri dimineață la Spitalul Matei Balș din Capitală, unde sunt tratați pacienți cu COVID. Patru persoane au murit într-un incendiu, la câteva luni după tragedia de la Piatra Neamț.

Patru saloane au ars, însă toată clădirea a fost afectată de fum. Nu mai puțin de 102 pacienţi au fost evacuaţi şi transferaţi la alte unităţi medicale sau în alte pavilioane.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. 

Doctorul Adrian Streinu Cercel a declarat vineri că avizele Institutului „Matei Balş” „sunt în ordine, ultima linie de oxigen fiind montată în decembrie”.

„Din păcate, toţi pacienţii care sunt internaţi COVID au nevoie de oxigen şi evident erau şi cuplaţi la oxigen. (…) Tot ce se internează în „Matei Balş” reprezintă pacient mediu spre sever sau critic”, a afirmat fostul manager al Institutului.

Clădirea cuprinsă inițial de flăcări este construită în anul 1953, dar a fost refăcută „din toate punctele de vedere, inclusiv din punct de vedere al aprovizionării cu oxigen”.

„Avizele sunt în ordine, ultima linie de oxigen a fost montată în decembrie”, a spus Streinu Cercel.

“La acest moment, intervenţia este finalizată, incendiul este lichidat. Nu mai avem persoane de evacuat, în afară de cele patru persoane decedate, nu mai avem alte persoane în stare critică, decât cei care au avut Covid, că aici vorbim de un pavilion Covid şi care au fost transportaţi. Rămâne acum problema în mâna celor care vor investiga din partea Poliţiei, din partea Criminalisticii, din partea ISU Bucureşti, care urmează să investigheze cauza incendiului asupra căreia la acest moment nu vom specula până nu avem concluzii clare din partea colegilor noştri de la pompieri”, a afirmat șeful SDU, Raed Arafat.

Comentează pe FACEBOOK
- Advertisement -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro