Afacere păguboasă pentru stat: 90 mil. măști zac nefolosite

O nouă afacere păguboasă pentru statul român, din banii cetățenilor. Este vorba despre implicarea a două companii  ale statului în afaceri cu măști chirurgicale, încă de la începutul pandemiei de coronavirus. O companie este Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), cea care a dat banii, iar cealaltă este Romarm, care a acționat în calitate de mandatar.

SAPE are, în mod normal, ca obiect de activitate, administrarea participațiilor minoritare pe care statul român le deține în unele societăți din domeniul energiei electrice, în principal de distribuție. În aprilie 2020,  și-a îmbogățit obiectul de activitate și s-a transformat în trader de măști chirurgicale, arată Hotnews.

„SAPE se alătură luptei împotriva infecției cu COVID-19! Vom aproviziona spitalele cu echipamente și aparatură de la producătorii și furnizorii români, asigurându-ne că prețul rămâne unul corect! #solidaritate”, transmitea SAPE atunci.

Mai departe, SAPE a împuternicit Romarm să deruleze în numele său importul de măști din Vietnam. Practic, SAPE plătea, iar de restul se ocupa Romarm. 

Cert e că acum peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite.

Mai exact, în luna mais-a ăîncheiat un contract cu producătorul Orange Pharmaceutical Company LTD, o companie a statului vietnamez. Din totalul de măști SAPE a reușit să dea 5 milioane dintre ele către Ministerul Educației, pentru 9.264.445 lei, adică în jur de 1,8 lei bucata.

De atunci, piața a fost inundată de măști din ce în ce mai ieftine, ajungând să coste sub un leu bucata la cumpărătorul final, fapt care face ca cele 90 de milioane importate din Vietnam să fie greu spre imposibil de vândut. Să le vândă sub costul de achiziție nu se poate, deoarece intră imediat Curtea de Conturi pe fir. 

Comentează pe FACEBOOK