vineri 14 iunie 2024

Dosarul Mineriadei. Cozma: Nu a existat! Iliescu i-a omorât

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, s-a prezentat luni dimineața la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei din iunie 1990. El este acuzat de săvârșirea de infracțiuni contra umanității. Cozma a declarat presei că nu a existat Mineriadă și că Ion Iliescu i-a omorât pe protestatarii din București.

Nu a existat nicio Mineriadă, spune Miron Cozma

 

„Care Mineriadă? Toți îl susțineți pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă. Voi i-ați omorât pe ăștia în București. Voi cu Iliescu. Eu nu am fost în București pe 13 iunie. Cine i-a omorât pe ăia în Piața Universității? Eu nu am fost în București, ce nu pricepi?”, i-a certat Miron Cozma pe jurnaliștii prezenți la Parchet, care l-au întrebat pe fostul lider al minerilor despre implicarea sa în reprimarea demonstranților din București, potrivit Agerpres.

În acest dosar sunt urmăriți penal fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, foștii generali Vasile Dobrinoiu și PeterPetre.

Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate îninstanță.

 

Ce acuzații i se aduc lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei

 

Inițial, în iunie 2017, fostul președinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracțiuni contra umanității, alături de fostul premier Petre Roman și fostul director SRI Virgil Măgureanu, însă în decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero aanchetei.

Judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu (decedat între timp), Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu și MironCozma.

Procurorii militari susțineau că, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autoritățile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piața Universității din București, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și își exprimau pașnic opiniile politice, în contradicție cu cele ale majorității care forma puterea politică la acelmoment.

În acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, SRI, precum și peste 10.000 de mineri și alți muncitori din mai multe zone alețării.

Conform Parchetului Militar, atacul a fost pus în practică în dimineața zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecințe: moartea prin împușcare a patru persoane, două persoane violate, vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 depersoane.

În cadrul acestei acțiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate și transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reținute până în după-amiaza aceleiași zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetaresumară.I

Ion Iliescu era acuzat de procurorii militari că a dat ordinul pentru evacuarea în forță a manifestanților din Piața Universității, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi dinBucurești. 

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Ionescu Adriana
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro