duminică 19 mai 2024

Fraudă de milioane de euro în pandemie. Intervine Parchetul European

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Fraudă de 8 milioane de euro cu echipamente medicale în timpul pandemiei. Acesta este ce mai nouă anchetă deschisă de Parchetul European (EPPO) condus de Codruța Kovesi, în România. Potrivit oficialilor EPPO, marţi, au avut loc cinci percheziţii în Bucureşti, în cadrul acestei anchete care implică fonduri UE pentru achiziţionarea de medicamente şi echipamente în timpul pandemiei de Covid-19.

 

Fraudă în pandemie. Parchetul European condus de Kovesi face percheziţii în Bucureşti

 

O anchetă derulată de Parchetul European la București vizează o fraudă de 8 milioane de euro din bani europeni, prin manipularea achizițiilor de echipamente medicale în timpul pandemiei de COVID-19.

”Potrivit anchetei, în perioada 2020-2022 s-a constituit o reţea infracţională de manipulare a achiziţiilor publice de măşti de protecţie, dezinfectanţi şi alte consumabile medicale pentru spitale, şcoli şi alte instituţii ale statului, în beneficiul uor furnizori prestabiliţi, care făceau parte din schema de fraudare.”, conform unui comunicat al Parcjetului European, condus de Laura Codruţa Kovesi, scrie News.ro

Trei persoane cercetate în acest caz au fost duse la biroul EPPO din București pentru a fi informate că au calitatea de suspecți.

Furnizarea de echipamente medicale a fost finanțată prin programul Asistența de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei (REACT-EU).

Se estimează că activităţile documentate până acum în cadrul anchetei au cauzat un prejudiciu de peste 8 milioane de euro bugetului UE. Ancheta este în desfăşurare, pentru a stabili amploarea activităţilor infracţionale suspectate şi prejudiciul financiar total cauzat.

Ancheta şi percheziţiile au beneficiat sprijinul: Structurii de Sprijin EPPO din România; Poliţia Română – Direcţia de Operaţiuni Speciale; Direcţia Generală Anticorupţie a României; şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei Române.

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene. Este responsabil de investigarea, urmărirea penală şi judecarea infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

 

Afacerile pandemiei. Mii de litri de dezinfectant, cumpărat la suprapreț

 

Amintim doar unul dintre zecile de cazuri de jafuri din bani publici, în pandemia de Covid-19. Fostul primar al Municipiului Reghin, Maria Precup, fostul secretar al Primăriei Reghin, Mirela Minodora Rădoi, Ramona Natalia Moldovan (funcționar), Cristina Crina Slev (consilier al primarului) și un om de afaceri, au fost trimiși în judecată de DNA într-un dosar de abuz în serviciu și fals care vizează o achiziție de aproape 100.000 de euro realizată în pandemie.

„În perioada 02.04 – 26.06.2020, inculpata Precup Maria, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi aprobat achitarea în mod nelegal către societatea omului de afaceri, trimis în judecata în prezenta cauză, a sumei totale de 456.960 lei (TVA inclus), ce reprezintă contravaloarea unei cantități de 3.000 litri dezinfectant de mâini, care nu era autorizat la comercializare în România și care ar fi fost achiziționat la un preț cu 545% mai mare decât prețul furnizorului inițial”, arată DNA în rechizitoriu, scrie Ziare.com.

Potrivit actului de acuzare, „nici la momentul emiterii prezentului rechizitoriu nu exista vreun site în limba rămână pe care să figureze dezinfectantul de mâini respectiv cu eticheta în limba română, cu traducerea compoziției chimice și a modului de utilizare”.

„Concret, pentru a „ocoli” prevederile legale care impuneau instituțiilor publice un prag de 135.060 lei până la care autoritatea contractantă putea achiziționa direct produse și servicii, inculpata ar fi divizat comanda în patru contracte distincte.

În cazul unuia dintre ele ar fi și achitat anticipat comanda, în condițiile în care cantitatea de dezinfectant nici nu fusese achiziționată de societatea comercială a omului de afaceri, trimis în judecata în prezenta cauză.

O parte din documentele (patru referate de necesitate) care ar fi stat la baza achiziției cantității de dezinfectant, menționată mai sus, ar fi fost întocmite și antedatate de către Moldovan-Verdeș Adrian-Ioan, în calitate de consilier în cadrul Compartimentului Protecție Civilă din cadrul primăriei municipiului Reghin, județul Mureș, la instigarea inculpatei Moldovan Natalia-Ramona”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Potrivit DNA, în dosar a fost încheiat și un acord de recunoaștere a vinovăției.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Ionescu Adriana
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- AFLĂ MAI MULT -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro