vineri 14 iunie 2024

Iohannis: A fost bună coaliția? Am primit răspunsul de la alegători

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Președintele Klaus Iohannis a avut marți după-amiază, după participare la Summitul Formatului București 9 (B9) din capitala Letoniei, prima reacția legată de alegerile de duminică. El a spus că a fost multă dezbatere în spaţiul public dacă este bună sau nu coaliţia PSD-PNL, insă consideră că alegătorii au oferit răspunsul duminică, 9 iunie. El a adăugat că a fost o idee bună comasarea localelor cu europarlamentarele „ dintr-un motiv democratic clar – alegerile sunt legitime, valide din punct de vedere democratic atunci când participă un număr mare de alegători”.

 

Iohannis: Alegerile s-au desfăşurat foarte bine

 

„După părerea mea, chiar dacă au fost câteva incidente, alegerile s-au desfășurat bine, iar rezultatele vorbesc de la sine. Vă amintiți că a fost multă dezbatere în spațiul public dacă această Coaliție este bună pentru România sau nu. Cred că, de data aceasta, am primit un răspuns chiar de la alegători, care în proporție foarte mare, aproape 50%, au votat lista comună prezentată de Coaliție și este foarte corect așa. După ce Coaliția a reușit să ofere o guvernare care a permis României să treacă fără prea mare prea mare pagubă prin crizele care au pornit exact în acest război purtat de Rusia împotriva Ucrainei.”, a spusIohannis, potrivit euractiv.ro.

Președintele a mai spus și că, pe altă parte, în ce privește alegerile locale, „eu consider în continuare că a fost o decizie bună să fie aduse alegerile locale împreună cu alegerile europarlamentare dintr-un motiv democraticclar”.

„Alegerile sunt legitime, valide din punct de vedere democratic, atunci când participă un număr mare de alegători și faptul că aceste alegeri au fost puse împreună ne-au dus, iată, la o participare de peste 50%, deci putem să spunem ca fost pasul corect, iar comunitățile, evident, și-au ales primarii, președinții de CJ, consilierii pe care i-au crezut potriviți pentru următorii 4 ani”, a continuat el.

 

Vor face sau nu PSD și PNL alianță la parlamentare. ce spune Iohannis

 

Întrebat dacă el crede că PSD și PNL pot face alianță și la alegerile parlamentare și pot avea un candidat comun la alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis a evitat să dea un răspunsclar.

„Este aceasta o chestiune care trebuie lămurită în interiorul Coaliției și, chiar dacă aș avea o opinie, nu cred că ar fi corect să mi-o spun public”, a replicat șefulstatului.

Șeful statului, despre ascensiunea extremismului și votul la europarlamentare

 

Klaus Iohannis a fost întrebat și despre rezultatele la alegerile europarlamentare și ce post în cadrul viitoarei conduceri a Uniunii Europene ar trebui să vizeze țaranoastră.

„Da-ți-mi voie să încep cu ultima parte. Știți că în executivul european fiecare stat membru are un membru care se numește comisar european. Acesta este stabilit de Guverne, atunci să lăsăm Guvernul să ajungă în faza în care nominalizează o persoană și după aceea, sigur, o să-și negocieze poziția pe care această persoană poate s-o ocupe. Deci e un pic devreme pentru a discuta aceste spețe, care oricum sunt ale Guvernului”, a spus KlausIohannis.

Legat de Parlamentul European, președintele a spus că „s-a făcut multă vorbire de felul în care sunt reprezentate familiile politice”.

„În realitate nu cred că putem să vorbim de o schimbare majoră. Sunt mici mișcări, de exemplu la PPE, care este în continuare gruparea cea mai semnificativă, s-a mărit puțin numărul de parlamentari, la alții s-a micșorat puțin. În esență, partidele numite de centru reprezintă în continuare grosul PE. Sigur, în funcție de specificul național au apărut, de exemplu în cazul Franței, modificări semnificative, dar pentru PE în ansamblu nu putem să vorbim de o schimbare radicală. Sunt schimbări care vor influența felul în care se votează, care vor influența lobby-ul în PE pentru anumită părți pe legislație, dar sunt convins că UE va merge înainte și PE va fi partener și o instituție care rămâne constructivă”, a punctat KlausIohannis.

De asemenea, Klaus Iohannis a fost întrebat și despre ascensiunea extremismului și dacă aceasta va avea vreun impact asupra securității pe Flancul Estic al NATO și a spus că nu a constatat niciodată vreo abordare care să „pună în dificultate securitatea Flancului Estic, indiferent cine a fost la guvernare în statelealiate”.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Ionescu Adriana
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro