Poliția va avea sistem IT de recunoaștere facială

Poliția va avea sistem IT de recunoaștere facială

Poliția Română va avea sistem IT de recunoaștere facială. Contractul a fost atribuit firmei Dataware Consulting. Valoarea contractului este de 4.779.000 lei (fără TVA), arată datele din Sistemul electronic de achiziții publice.

Poliția a dat asigurări că nu va monitoriza în timp real spațiile publice și private și nu va capta înregistrări video,. Autoritățile spun că sistemul va fi utilizat pentru identificarea persoanelor exclusiv în cadrul investigării punctuale a unor fapte penale.

„În configurația solicitată în documentația de achiziție, software-ul pentru recunoaștere facială utilizează pentru comparare/căutare exclusiv imagini (fotografii) digitale faciale ale persoanelor ce fac obiectul identificării de către organele judiciare în cadrul atribuțiilor proprii de investigare a faptelor penale.

  • Imaginile faciale ce vor fi utilizate pot fi însă cadre extrase din înregistrări video care ilustrează aspecte ce prezintă interes pentru investigarea faptelor penale și care sunt obținute de către organele judiciare conform atribuțiilor proprii.
  • În consecință, sistemul nu va realiza o monitorizare în timp real (live) a spațiilor private și/sau publice și nu va capta/stoca înregistrări video întrucât nu are capabilități tehnice în acest sens ci va fi utilizat pentru identificarea persoanelor exclusiv în cadrul investigării punctuale a unei fapte penale.”, a declarat pentru HotNews.ro Răzvan Rădoi, comisar în cadrul Poliției Române.

 

Comentează pe FACEBOOK