Poliția schimbă foaia. Reguli dure pentru infractori

Poliția schimbă foaia. Reguli dure pentru infractori

Astăzi este prima zi lucrătoare în care polițistul român are o lege nouă! Chiar dacă știrea nu i-a speriat pe mulți, joaca s-ar putea termina rău pentru anumiți români. O lege adoptată anul trecut își produce efectele începând de ieri și aduce schimbări semnificative în ceea ce privește modul de lucru al Poliției Române.

Este înăsprit cadrul juridic pentru o serie de fapte antisociale, precum refuzul persoanei de a da relații pentru stabilirea identității sale sau organizarea de petreceri private în spațiul public, în proximitatea imobilelor cu destinația de locuințe.
Polițistul are dreptul să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat. Deși procedurile de încătușare din filmele americane sunt încă departe, polițiștii capătă puteri sporite. Totodată este introdusă prezumția săvârșirii unei acțiuni violente împotriva polițistului, dacă persoana care a fost avertizată să nu se apropie continuă să se apropie de polițist. Acțiunea persoanei dă dreptul polițistului de a interveni, utilizând forța, proporțional și strict cât este necesar pentru a înlătura pericolul și pentru a lua măsurile legale necesare.

De asemenea, polițistul are dreptul de a pătrunde, în orice mod, într-o locuință sau în orice spațiu delimitat ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimțământul acesteia sau al reprezentatului legal, pentru a salva viața sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii ca în acel spațiu este o persoană aflată în pericol. În mod evident, prevederea cu pricina completează cadrul legislativ defectuos, pe care l-am constatat cu toții după tragedia de la Caracal.

Modificările de mai sus reprezintă un prim pas în sensul schimbării statutului și a imaginii polițistului din operativ. Săptămâna trecută, ministrul de Interne, Marcel Vela a vorbit despre dotarea cu camere a tuturor polițiștilor ce interacționează cu cetățeanul. Vorbim de o metodă utilă ambelor părți, ce va combate în egală măsură tentativele de mită, abuzurile sau eventualele repercusiuni incorecte la adresa polițiștilor. În paralel, toți polițiștii de la intervenții vor fi echipați cu aparete electroșoc, ce vor face mult mai simplă procedura de încătușare a celor ce se opun măsurii.

Comentează pe FACEBOOK