vineri 14 iunie 2024

Rafila, despre situația medicului Cîrstoiu, care a pus pe jar coaliția

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Medicul Cătălin Cîrstoiu este protagonistul unui scandal izbucnit în urma unei anchete HotNews, care a dezvăluit că managerul Spitalului Universitar ar fi chemat pacienții la clinica privată a familiei în loc să îi trateze în spitalul de stat. În acest context, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, că nu direcţionează pacienţi la privat şi trebuie stabilite şi nişte sancţiuni care să poată să fie aplicabile. 

 

Rafila, despre situaţii de tipul celei care i se impută lui Cătălin Cîrstoiu

 

Alexandru Rafila a mai susținut că ar trebui stabilite şi nişte sancţiuni care să poată să fie aplicabile. Ministru a precizat și că doar Colegiul Medicilor poate răspunde dacă este legal ca un medic să pună parafa pe un document al unei clinici la care nu este angajat.

„Nu am un răspuns la întrebarea dumneavoastră, trebuie să întrebăm la Colegiul Medicilor. În principiu, un medic care are dreptul de libera practică poate să parafeze un document, trebuie să existe totuşi şi o precizare în numele cărei instituţii parafează documentul medical respectiv”, a declarat Rafila.

Despre avizul negativ dat de Guvern pe un proiect de lege al USR, care penaliza practica de a trimite pacienţii de la stat la privat, ministrul a arătat că a văzut acest proiect şi ”era un proiect făcut superficial, care nu răspundea nevoilor pe care le avem de a opri această direcţionare a pacienţilor către privat”.

”Să nu uităm că medicii de familie sunt operatori privaţi şi trimitem pacienţii la medicul de familie, chiar dacă ei sunt operatori privaţi. Este un proiect iniţiat de USR, de un domn Adrian Wiener cred că îl cheamă. Dânsul are, mai ales în ultimele luni, în ultimii ani, o abordare care mă face să cred că este cel mai bun medic dintre politruci, sau cel mai bun politruc dintre medici, nu ştiu exact care este calitatea dânsului”, a spus Rafila, potrivit News.ro.

 

Ministerul Sănătății lucrează la ”o strategie care să limiteze acest lucru”

 

Ministrul a subliniat că se lucrează la ”o strategie care să limiteze acest lucru”.

”Nu ştiu dacă o să putem să o eliminăm, o să încercăm să facem lucrurile astea aplicat şi într-un mod care responsabilizează medicii. Cred că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, privind acest aspect, că nu direcţionează pacienţi. Trebuie stabilite şi nişte sancţiuni care să poată să fie aplicabile şi pe de altă parte, şi asta o să o introducem curând în criteriile de performanţă ale managerilor, este vorba de modul în care este respectat programul de lucru în spitalele publice, pentru că un medic care lucrează într-un spital public trebuie să desfăşoare activitate de cel puţin şase ore iar completarea până la 7 ore o face printr-un serviciu de gardă sau două gărzi, în funcţie de unitatea sanitară”, a explicat Alexandru Rafila. 

Ministrul Sănătăţii a mai afirmat că nu are niciun fel de comentariu legat de propunerea USR. ”Sunt în general propuneri care sunt demagogice şi sunt inaplicabile”, a mai spus Rafila.

CITITI SI – Sorin Lavric (AUR), despre Cătălin Cîrstoiu: Ucenicul lui Petrov

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro