Rareș Bogdan, replică tăioasă pentru Kelemen Hunor

Rareș Bogdan, replică tăioasă pentru Kelemen Hunor

„Atunci când autonomia se cere a fi funcțională după criteriul etnic, avem o problemă”. Acesta este mesajul prim-vicepreședintelui PNL, Rareș Bogdan, pentru liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Replica acestuia vine după ce Kelemen Hunora declarat marți seară că „nicio formă de autonomie nu lezează unitatea statului român și integritatea teritorială”.

Dragă Hunor,

În Transilvania, precum știi, românii și maghiarii, românii și sașii, românii și toate minoritățile se înțeleg bine. Muncesc împreună, se căsătoresc, fac copii, participă împreună la proiecte de dezvoltare, împart aceleași birouri, merg împreună în concedii. Cu toții au un trecut istoric, strămoși, și totuși, găsesc motive să fie fericiți împreună. Își aleg autoritățile, consiliile locale și județene. Iar acolo unde primarii și șefii de CJ au viziune, ingredientul etnic nu are relevanță. Și asta deoarece o șosea nu are culoare etnică. Nici un frigider, o linie de tramvai. Ne operăm de apendicită în limba medicală.”, scrie liberalul pe Facebook.

El afirmă că în anumite localități există, deja, autonomie.

Acolo unde secuii sunt majoritari, administrațiile decid, prin vot, cum se dezvoltă localitățile, cum se investesc banii. Cum se numește asta dacă nu autonomie de decizie? Clujul, Oradea, Sibiul, Miercurea Ciuc sau Botoșaniul funcționează după aceleași reguli: eficiența, ridicarea nivelului de trai.

Dar, dragă Hunor: atunci când autonomia se cere a fi funcțională după criteriul etnic, avem o problemă. Nu cu o minoritate, ci cu intenția de a înlocui competența cu numele din buletin. În istorie, nu neapărat doar a României, opțiunea atitudinii pe criterul etnic, culoarea pielii, confesiunea religioasă au făcut ravagii. Asta trebuie să iertăm, dar să nu uităm, pentru a nu ajunge iar, Doamne ferește, la mugurii dezbinării. Știi și tu, știu și eu, există încă oameni care nu se pot dezbăra de trecut. Nu sunt de condamnat. Dar trebuie să le explicăm că nu tradițiile, limba, cultul religios trebuie să fie criteriul dezvoltării comunităților, ci dorința de a ne iubi.”, spune Rareș Bogdan.

Comentează pe FACEBOOK