vineri 14 iunie 2024

Slovenia recunoaște oficial statul Palestina

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

O decizie neașteptată în Slovenia: marți, Parlamentul a votat în favoarea recunoașterii statului Palestina, respingând o moțiune a opoziției. Coaliția de guvernământ a luat hotărârea prin forță și această mișcare este un pas important pentru țară.

Acest decret a fost aprobat cu 52 de voturi din totalul de 90, în condiţiile în care opoziţia a boicotat şedinţa.

Guvernul de centru-stânga al premierului Robert Golob a decis să recunoască oficial Palestina ca stat independent, după anunţul făcut joi de Slovenia. Această decizie demonstrează angajamentul nostru faţă de pace şi stabilitate în regiune şi nevoia de a sprijini poporul palestinian în căutarea drepturilor lor.

Slovenia
statul palestinian

Slovenia urmează exemplul a alte trei țări europene – Spania, Irlanda și Norvegia – care săptămâna trecută au recunoscut Palestina ca stat independent. Această decizie a provocat indignarea Israelului, care și-a retras ambasadorii din aceste state.

Prim-ministrul Robert Golob, care conduce o coaliție formată din partidul său liberal și două partide social-democrate, crede că recunoașterea aceasta „trimite un mesaj de pace”. El susține că a venit momentul ca întreaga lume să se unească și să găsească o soluție pentru două state care să aducă pacea în Orientul Mijlociu.

Actualmente, 143 din cele 193 de state membre ale ONU recunosc Palestina ca stat suveran. Zece dintre acestea sunt state membre ale UE care au luat această decizie în perioada comunistă: Bulgaria, Republica Cehă, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria. Alte patru ţări europene ce recunosc Palestina sunt Cipru, Suedia, Spania şi Irlanda.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro