luni 17 iunie 2024

Speranța în vremea pandemiei

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Pandemia de coronavirus care zguduie întreaga lume și ne-a lovit și pe noi în România, este în mod sigur cea mai mare provocare profesională pentru tot sistemul medical românesc. Și nu suntem încă decât la începutul acestei mari încercări.
Asemeni unui conflict militar, pandemia amenință națiuni întregi, afectând în profunzime fibra socială și economică a țărilor.
Este paradoxal cum lumea noastră, hiper-tehnologizată, este atât de grav amenințată de o epidemie împotriva căreia, deocamdată cel puțin, nu putem lupta decât spălându-ne pe mâini.
Sigur, sunt testate diverse tratamente, se lucrează la diverse vaccinuri, însă în prezent situația este aceasta.
Pentru sistemul medical românesc, starea de pandemie a adus o reconfigurare majoră a „fluxurilor tehnologice”, o mobilizare la cote maxime și un grad de organizare aproape militară.
La nivelul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”, al cărui manager sunt, am fost prevăzători și am acționat din timp, luând măsuri decisive. Enumăr doar câteva, fără pretenția de a fi exhaustiv:
• instruirea, mobilizarea și organizarea de echipe de lucru care să poată intra în obiectiv gradat, în funcție de dinamica internărilor;
• asigurarea necesarului de echipamente, materiale sanitare, reactivi, medicamente șiu dezinfectanți;
• verificarea circuitelor funcționale și asigurarea respectării acestora de către întreg personalul;
• asigurarea posibilității de cazare pentru angajați în spații hoteliere dedicate în vederea reducerii riscului de transmitere a infecției;
• asocierea triajului epidemiologic al personalului cu efectuarea testării de laborator conform algoritmului;
• asigurarea suportului psihologic al angajaților.
Toate aceste măsuri, pe care noi le-am implementat rapid, au beneficiat de înțelegerea și sprijinul total al Primăriei Capitalei și al ASSMB, instituțiile care coordonează activitatea noastră și ne asigură un substanțial suport financiar. Am convingerea că aceste decizii, luate la momentul oportun, vor salva multe vieți!
Cineva spunea recent că pandemia va scoate la iveală ceea ce este mai rău în oameni. Fără să îl contrazic neapărat, eu cred că, în același timp, va aduce la lumină și ceea ce este mai bun în noi.
Pentru că, în afară de timp, pentru a învinge acestă pandemie avem nevoie, în mod esențial, de solidaritate și credință. Or, aceste două lucruri le întâlnesc în fiecare zi la toți colegii și colaboratorii mei. Acesta este lucrul care mă face în fiecare zi să cred și să spun că, chiar și în vremea pandemiei, există speranță!

– dr. Emilian IMBRI, managerul Spitalului clinic de Boli Infecțioase și tropicale „Dr. Victor Babeș”

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro