Tobă, suspect de crime la Revoluție, validat deputat

Francisc Tobă, care ar fi participat la reprimarea Revoluţiei din 1989, a fost validat, miercuri, deputat de către plen.

Numele lui Tobă apare în dosarul legat de represiunea care a avut loc în Sibiu, în decembrie ’89, iar AUR l-a exclus din partid și ceruse invalidarea mandatului de parlamentar.

Francisc Tobă era militar în zilele revoluției din 1989. El a fost trimis în judecată, în 15 septembre 1999, pentru reprimarea manifestanților anti comuniști din Sibiu și pentru uciderea sau rănirea unor ofițeri ai Ministerului de Interne și ai Securității.

În acest dosar, clasat în 2010, sunt peste 700 de victime, scrie Hotnews.
Presa a relatat despre Tobă că împreună cu Lt. Col. Dragomir Aurel, începând cu data de 22.12.1989, însoţiţi de militari în termen, înarmaţi, ar fi ridicat din secţiile Spitalului Judeţean Sibiu mai multe persoane rănite, în ciuda insistenţelor cadrelor medicale. Aceştia au fost duşi într-o sală de sport unde ar fi fost bătuţi de militari. 
Aceste fapte se pare că nu contează, iar Francis Tobă a fost validat deputat de către plenul Camerei Deputaților, unde au fost 155 de voturi „pentru”, 8 voturi „împotrivă”, o abţinere, iar trei deputaţi nu au votat, scrie Agerpres. 

 

Comentează pe FACEBOOK