luni 26 februarie 2024

UE: Țările membre vor cumpăra la comun gaze

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Decizie majoră la nivelul UE. Țările membre vor cumpăra la comun gaze, gaze naturale lichefiate (GNL) și hidrogen înainte de iarna viitoare, potrivit unui proiect de declarație a summitului citat de Reuters.

„În perspectiva iernii viitoare, statele membre și Comisia vor colabora de urgență… pentru achiziționarea în comun de gaze, GNL și hidrogen”, vor spune liderii UE în urma unui summit care va avea loc pe 24-25 martie, potrivit unui proiect de declarație a summitului consultat de Reuters.

Bruxelles-ul a transmis că va ajuta țările să demareze achizițiile comune de gaze în acest an și se așteaptă ca săptămâna aceasta să propună norme care să le oblige pe țări să umple depozitele de gaze cu 90% înainte de iarnă în fiecare an. În prezent, depozitele din UE se află la 26% din capacitate.

Temerile legate de șocurile de aprovizionare au crescut de când Rusia a lansat ceea ce numește „o operațiune militară specială” în Ucraina. Rusia furnizează 40% din gazul UE.

În România, timp de încă un an, până la 31 martie 2023, preţurile finale la energie electrică și gaze vor fi plafonate, conform unei Ordonanțe de Urgență publicată în Monitorul Oficial. Acestea vor intra în vigoare începând cu 1 aprilie 2022.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro