vineri 14 iunie 2024

Am evitat recesiunea. Trecem în zona țărilor dezvoltate

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

România a evit recesiunea, a anunțat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Premierul Marcel Ciolacu face și el un anunț important. Spune că țara noastră este pe drumul către zona țărilor dezvoltate. De asemenea, șeful Executivului de la București a mai precizat că investițiile au stat la baza creșterii economice.

 

Recesiunea a fost evitată, mergem către zona țărilor dezvoltate

 

”Eu am preluat o inflaţie de, cred, 10,3 la sută. Am ajuns acum la o inflaţie de 5,8-5,9. Este evident că suntem într-un trend descendent. Sunt ferm convins că spre sfârşitul anului, categoric, va fi o inflaţie sub cinci la sută. De fapt, şi BNR a prognozat acest lucru. Ce e cel mai îmbucurător este creşterea economică estimată şi pe anul acesta, dar mai ales pe anul viitor. România a reuşit să nu intre în recesiune.”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, potrivit News.ro.

El consideră că reducerea inflaţiei se datorează investiţiilor care se derulează peste tot în ţară, în special în zona sănătăţii, dar şi în infrastructură.
”E pentru prima oară în istoria României când avem plăţi efective de aproape 41 de miliarde în patru luni de zile, numai în zona de investiţii, iar creşterea economică a fost pentru prima oară bazată nu pe consum, a fost bazată pe investiţii. Cu adevărat, va trebui să implementăm reformele din PNRR, astfel încât când se vor finaliza aceste investiţii, şi avem de vreo 70 de miliarde de euro atât PNRR, cât şi exerciţiul financiar actual, să fie şi sustenabile. E un parcurs de dezvoltare, de fapt e drumul României în acest moment, care trece în zona ţărilor dezvoltate, odată cu aderarea la OECD”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Ciolacu: După 15 ani, în sfârşit s-au pornit lucrările la cele trei spitale regionale

Premierul a mai anunțat că în sfârșit încep lucrările de construcţie a celor trei spitale regionale de urgenţă din Iaşi, Craiova şi Cluj.
„După 15 ani, în sfârşit, chiar dacă avem şi machete, şi panouri, avem şi un şantier în lucru în spate. După 15 ani, în sfârşit s-au pornit cele trei spitale regionale. A fost o muncă de echipă şi a Agenţiei ANDIS (nr. – Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate), şi a Ministerului Sănătăţii şi am reuşit totuşi să deblocăm, din punctul meu de vedere, cele mai importante investiţii din domeniul sănătăţii, cele trei spitale regionale: acesta de la Iaşi, cel de la Cluj şi cel de la Craiova”, a afirmat Ciolacu.
El speră ca lucrările la noul spital de la Iaşi să fie finalizate înainte de termenele prevăzute în contract, respectiv finalul anului 2028.
Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Ionescu Adriana
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro