duminică 26 mai 2024

Torţionarii disidentului Gheorghe Ursu, achitaţi: ‘Securitatea a învins’

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Decizie revoltătoare a judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Torţionarii disidentului Gheorghe Ursu, Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, au fost achitaţi joi. Decizia este definitivă.

Imediat după sentină, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), dar și o serie de lideri politici au reacționat.

„Respingerea, ca nefondate, a apelurilor declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, de către Ursu Andrei Horia, Ursu Ștefan Olga și Ursu Sorana este un act cu grave implicații în ceea ce privește eforturile instituțiile statului român de restabilire a adevărului și a dreptății în legătură cu crimele regimului comunist din România, o piedică în calea condamnării sistemice a comunismului.

Achitarea celor responsabili de moartea disidentului Gheorghe Ursu este o decizie ce contravine tuturor valorilor pe care se întemeiază statul de drept, precum și ideii de justiție în România. Disculparea torționarilor Securității este o palmă dată memoriei tuturor victimelor regimului criminal comunist, o jignire adusă suferinței familiilor acestora și cel mai important, o lovitură dată fundamentelor morale ale societății. În pofida eforturilor instituțiilor statului, inclusiv ale IICCMER, care au pus la dispoziția justiției un material probator mai mult decât solid, ceea ce a prevalat au fost mărturiile interesate ale foștilor membri ai aparatului comunist de represiune, care astăzi se declară patrioți și apărători ai intereselor naționale. Singurele interese pe care aceștia le-au apărat cu adevărat au fost cele personale și pe acelea ale clanului Ceaușescu, pe care l-au servit în fiecare dintre orele petrecute în slujba răului și a minciunii”, a transmis IICCMER.

Liderul USR Cătălin Drulă a catalogat achitarea celor doi torționari drept o „rușine istorică”

„La aproape 34 de ani de la Revoluție, Securitatea a învins România oamenilor cinstiți.

Achitarea torționarilor lui Gheorghe Ursu este o rușine istorică și o pervertire a justiției, care nu mai are legătură cu dreptatea, ci cu servirea unor interese. Judecătorii au acceptat martori ofițeri de Securitate de rang cel mai înalt: de la șeful de cabinet al lui Iulian Vlad la alt ofițer implicat în represiunea din Timișoara din decembrie ‘89.

Verdictul dat astăzi este imposibil de imaginat într-o societate dreaptă, în care cetățenii sunt ocrotiți de lege”, a notat liderul USR.

Drulă precizează mai apoi că următorul pas firesc este CEDO.

Fiul lui Gheorghe Ursu, Andrei, a scris, pe pagina sa de Facebook, înainte de anunţarea sentinţei, că probatoriul aflat la dispoziţia judecătorilor este covârşitor. 
“Zeci de mărturii şi documente demonstrează că Gheorghe Ursu a fost torturat în detenţie, în mod sistematic, până la moarte, de către anchetatorul său, Pîrvulescu Marin, secondat de Hodiş Vasile, ambii ofiţeri în direcţia a VI-a a DSS. Prin faptul că se afla în detenţie, la discreţia unui întreg aparat represiv, victima a fost desigur «căzută sub puterea adversarului» politic. Motivul este de asemenea cunoscut: printre alte «grave manifestări duşmănoase», Gheorghe Ursu a trimis scrisori la Europa Liberă în care l-a acuzat pe Nicolae Ceauşescu de crima legată de lăsarea blocurilor avariate de cutremurul din 1977 în nelucrare. Conform mărturiilor, violenţa torturilor aplicate de ofiţeri creştea întrucât «ing. Ursu», care «s-a legat de tăticu», nu s-a dezis de acele scrisori şi de acuzaţia împotriva şefului statului; pentru că a refuzat să colaboreze, «nu a declarat ceea ce îi interesa pe anchetatori», «a fost o nucă tare»”, a afirmat Andrei Ursu, potrivit news.ro
El a explicat că miza acestui proces nu este doar dreptatea pentru Gheorghe Ursu. 
“E vorba de capacitatea justiţiei române de a înţelege şi condamna fărădelegile dictaturii ceauşiste”, a mai notat fiul lui Gheorghe Ursu.
Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- AFLĂ MAI MULT -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro